Armageddon nyomában http://nyomaban.blogger.hu „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek!” „Jézus, szabadíts meg minket, tehetetlen bűnösöket, ellenségeidtől.” hu Trump felhívta a figyelmet a liberális sajtó álhírterjesztésére http://nyomaban.blogger.hu/2018/02/22/trump-felhivta-a-figyelmet-a-liberalis-sajto-alhirterjesztesere

Donald Trump amerikai elnök közlése szerint a liberális sajtó álhírterjesztést folytat, amikor azt mondják, hogy a tanárok felfegyverzését helyezte kilátásba.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön ismételten felszólalt az álhíreket terjesztő sajtó ellen, miután liberális sajtóorgánumok azt állították, hogy a tanárok felfegyverzését javasolta, az iskolai lövöldözések számának növekedése miatt.

“Soha nem mondtam azt, hogy fegyvert kell adni “a tanároknak”, mint ahogy azt a Fake News CNN és NBC állítja. Amit mondtam, hogy vizsgáljuk meg a lehetőségét annak, hogy adjunk rejtve viselhető fegyvert a katonai vagy más különleges képzésben részesült tanároknak – csakis a legjobbaknak” – mondta Trump egy Twitter-üzenetében.

Csütürtökön az amerikai elnök egy Twitter-bejegyzés sorozatban arról értekezett, hogy a fegyverhasználatra képzett tanárok eleve elrettentő erőt jelentenek az olyan gyáva személyek számára, akik többnyire az iskolai gyilkosságokat elkövetik.

Trump szerint, ha az ilyen iskolai lövöldözéseket elkövető, potencális beteg személy számára is egyértelmű, hogy az adott oktatási intézményben rengeteg, a lőfegyvert magabiztosan kezelő tanár van jelen – akik azonnal visszalőhetnek -, valószínűleg inkább soha nem fogja elkövetni a gyilkosságot.

2013 óta több mint 300 iskolai lövöldözés történt az Egyesült Államokban, ami azt jelenti, hogy átlagosan hetente egy diák tüzet nyit iskolatársaira. A legutóbbi ilyen incidensnek 17 halálos áldozata volt.

http://www.hidfo.ru/2018/02/trump-felhivta-a-figyelmet-a-liberalis-sajto-alhirterjesztesere/

A lakosság 46%-a szerint álhíreket közöl a fővonalú médiaSzakértő:
a törvény semmit nem ér, ha egy gyermek gyilkolni akar

Donald Trump amerikai elnök az utóbbi napok során kifejezte támogatását több olyan törvényjavaslattal kapcsolatban is, melyek célja, hogy változtasson az iskolai lövöldözések kapcsán kialakult bizonytalan helyzeten.

Mióta az amerikai iskolákban tömeges jelenséggé vált a gyermekek által, lőfegyverrel elkövetett gyilkosság, a közélet középpontjába került a kérdés, hogyan lehetne megakadályozni az újabb tragédiákat. Szakértők szerint azonban a jogalkotók nem sokat tudnak változtatni ezen a bizonytalan helyzeten; mélyebb társadalmi problémáról van szó, sokan mégis a fegyverbirtoklás korlátozásában látják a megoldást.

Az amerikai elnök az utóbbi hetek során szintén kifejezte támogatását ezzel kapcsolatban. Trump egy Twitter-üzenet sorozatban arról beszélt, hogy a fegyverhasználatra kiképzett tanárok lőfegyvert kellene maguknál hordjanak az iskolákban, ami elrettentő erőt jelentene és esetleg megakadályozhatná az újabb incidenseket. Trump emellett újabban nyitottnak mutatkozott általánosságban a fegyverbirtoklás korlátozása iránt.

Jay Corzine, a University of Central Florida szociológiaprofesszora azonban a Szputnyik rádiónak nyilatkozva azt mondta, a megvalósíthatóság szempontjából rövid távon reálisabbnak tűnik a fegyverértékesítéskor végzett háttérellenőrzések általános kiterjesztése, illetve egy hosszú várakozási időszak bevezetése, amit a társadalom többsége is elfogadna.

Az általános fegyverviselés védelmezői rendszerint arra hivatkoznak, hogy semmilyen törvény nem tudja megakadályozni ezeket az incidenseket, mert nem gyakorolnak hatást az egyéni tényezőre, ami ezeket a gyilkosságokat előrejelezhetetlenné és kiszámíthatatlanná teszi. Corzine szintén ezt az álláspontot képviselte; jogi úton nem lehet teljes mértékben megakadályozni az iskolai lövöldözéseket.

“Semmilyen törvény nem tudja teljes egészében megszüntetni ezt a kockázatot. Mindig meg fog maradni egy minimális, ám ellenőrizhetetlen feketepiac a fegyverkereskedők számára. Ugyanakkor, megfelelő törvényekkel az iskolai lövöldözések száma csökkenthető lenne” – mondta.

Corzine szerint a “tanárok felfegyverzése” azonban nem megfelelő megoldás, számos okból kifolyólag. Az ilyen esetek során tapasztaltak szerint a gyilkosok mindig hidegvérrel, és nyugodtan hajtják végre az eltervezett gyilkosságokat, míg az önvédelemből fellépő tanárt – ha nem rendelkezik megfelelő katonai vagy rendőri képesítéssel – elönti az adrenalin és akár több kárt is okozhat, mint a merénylő.

Elmondása szerint az átlagos amerikai tanár egyszerűen nem tudna megfelelni egy ilyen határhelyzetben, és semmilyen szűrő nem tudná garantálni, hogy csak a megfelelő személyeknek engedélyezzék az iskolai fegyverviselést.

http://www.hidfo.ru/2018/02/szakerto-a-torveny-semmit-nem-er-ha-egy-gyermek-gyilkolni-akar/

]]>
Thu, 22 Feb 2018 14:32:54 +0100 171039_47960
Fokozzák a német katonai jelenlétet az orosz határ mentén (Csalimpia alatt talán ez meg egy német hadüzenet Oroszország felé) http://nyomaban.blogger.hu/2018/02/21/fokozzak-a-nemet-katonai-jelenletet-az-orosz-hatar-menten-csalimpia-alatt-talan-ez-meg-egy-nemet-had

A német fegyveres erők 2018-ban több mint 12000 katonát küldenek az Oroszország elrettentését célzó hadgyakorlatokra, ezzel megháromszorozva jelenlétüket az orosz határ mentén.

A “Saber Slash”, “Flaming Thunder” és “Iron Wolf” nevű hadgyakorlatokra sok ezer fegyverest küldene Németország, hogy ezzel fokozza szerepvállalását a NATO tevékenységében – írja a Focus magazin. A német lap szerint 12000 katonát küldenek az orosz határra – ez a szám háromszorosa annak a létszámnak, amivel eddig Németország képviseltette magát a NATO hadgyakorlatain.

A lap szerint Németország részéről a fokozott katonai tevékenység oka, hogy Oroszország “agresszív politikát” folytat.

A Focus beszámolójában az áll, hogy a hadgyakorlatok “egyértelmű jelzést” küldenek Oroszországnak arra vonatkozóan, hogy ha beavatkoznak a NATO-országok ügyeibe, annak “komoly következményei” lesznek.

A német költségvetésből mintegy 90 millió eurót különítenek el az “elrettentésre”, annak ellenére, hogy a NATO gyorsreagálású erőinek gerincét alkotó német tankok jelenleg nem is üzemképtelenek, emellett a légierő sem tudja teljesíteni a NATO-val szemben tett vállalásait.

A Die Welt beszámolója szerint a fenti hiányosságok azzal magyarázhatóak, hogy túl magasak a karbantartási költségek, amire nem volt elég a védelmi minisztérium költségvetése. A német fegyveres erők többek közt golyóálló mellénnyel, éjjellátó készülékekkel és téli egyenruhával sem rendelkeznek kellő számban.http://www.hidfo.ru/2018/02/fokozzak-a-nemet-katonai-jelenletet-az-orosz-hatar-menten/

]]>
Wed, 21 Feb 2018 13:32:00 +0100 171039_47958
Dél-Korea szerint valamit kezdeni kellene az amerikai szankciókkal http://nyomaban.blogger.hu/2018/02/20/del-korea-szerint-valamit-kezdeni-kellene-az-amerikai-szankciokkal

Dél-Korea elnöke, Mun Dzsein elrendelte, hogy a kormány dolgozzon ki olyan válaszokat, melyekkel érdemben reagálni lehet az Egyesült Államok dél-koreai termékek számára hátrányos intézkedéseire. Donald Trump bejelentését követően a két ország közti szabadkereskedelmi egyezmény is veszélybe került.

Trump az utóbbi hetek folyamán azzal fenyegetőzött, hogy újabb kereskedelmi korlátozásokat vezet be Kína és Dél-Korea ellen, emellett kijelentette; a közeljövőben felülvizsgálná vagy eltörölné az USA és Dél-Korea közt 2012 óta érvényben lévő szabadkereskedelmi egyezményt.

Dél-Korea elnöke, Mun Dzsein hétfőn azt mondta, fokozott aggodalommal tekint az amerikaiak protekcionista intézkedéseire, és azok hátrányos volta miatt felül kell vizsgálni, hogy sértik-e a szabadkereskedelmi egyezményt.

“Aggodalomra ad okot, hogy az Egyesült Államok korlátozásokat vezet be exporttermékeinkre, többek közt a vasra, elektronikai termékekre, napelemekre és háztartási gépekre vonatkozóan, ami annak ellenére visszavetheti az exportunkat, hogy ezek a termékek globálisan versenyképesek” – mondta, hozzátéve, hogy a kormány meg kell vizsgálja, a Trump által kezdeményezett intézkedések sértik-e a szabadkereskedelmi egyezményt, és komoly sérelmek esetén a szabadkereskedelmi egyezmény felülvizsgálatára is sor kell kerüljön.

Mun azt követően tette ezt a kijelentést, hogy az USA kereskedelmi minisztériuma bejelentette; azt tervezi, hogy magas – több esetben akár 53%-os – importtarifákat vezet be bizonyos termékekre. Az intézkedés által érintett termékek közt voltak több ország vas- és alumíniumtermékei.

Januárban az Egyesült Államok közel 30%-os védővámot vezetett be Ázsiából importált napelemekre vonatkozóan, de ez az intézkedés főleg Kínát célozta. Kína válaszként mezőgazdasági téren hozott ellenintézkedéseket amerikai termékekre vonatkozóan.

http://www.hidfo.ru/2018/02/del-korea-szerint-valamit-kezdeni-kellene-az-amerikai-szankciokkal/

]]>
Tue, 20 Feb 2018 08:39:25 +0100 171039_47953
CIA-vezető: az USA beavatkozhat a magyar országgyűlési választásokba http://nyomaban.blogger.hu/2018/02/19/cia-vezeto-az-usa-beavatkozhat-a-magyar-orszaggyulesi-valasztasokba

A CIA volt igazgatója egy interjú során azt mondta, az Egyesült Államok beavatkozhat más országokban az országgyűlési választásokba, a “jó ügy érdekében.”

Pénteken a CIA volt igazgatója a Fox Newsnak nyilatkozva arról beszélt, hogy az Amerikai Egyesült Államok beavatkozhat más országok választási folyamatába, ha ezzel a “jó ügyet és a demokráciát” szolgálja. A volt igazgató James Woolsey az újságíróknak arra a kérdésre, hogy az USA korábban beavatkozott-e más országok országgyűlési választásaiba, azt a választ adta, hogy “valószínűleg, de ezt a rendszer érdekében tette.”

A volt CIA-igazgató azt követően beszélt a Fox Newsnak az amerikai beavatkozásokról, hogy a szövetségi hatóságok több orosz állampolgárt megvádoltak azzal, hogy beavatkoztak a 2016-os amerikai elnökválasztásba.

Woolsey Bill Clinton elnöksége idején szolgált a CIA igazgatójaként, és elmondása szerint az Egyesült Államok számára megszokott, hogy beavatkozik más országok választási folyamatába, a “demokrácia védelmében.”

Októberben az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője a Magyar Újságírók Országos Szövetségének rendezvényén felszólalva nyíltan elismerte, hogy rendszeres kapcsolatban áll ellenzéki újságírókkal. A kijelentés nem sokkal azt követően hangzott el, hogy az amerikai nagykövetség egyértelművé tette, szerintük Magyarországon sérülnek a demokrácia alapelvei.

http://www.hidfo.ru/2018/02/cia-vezeto-az-usa-beavatkozhat-a-magyar-orszaggyulesi-valasztasokba/

]]>
Mon, 19 Feb 2018 06:47:56 +0100 171039_47949
Az ENSZ rákényszerítené Magyarországra a szabadkőművesek migrációs tervét! http://nyomaban.blogger.hu/2018/02/17/az-ensz-rakenyszeritene-magyarorszagra-a-szabadkomuvesek-migracios-tervet

Az ENSZ menekültügyi hivatala arra kéri Magyarországot, hogy hajtsa végre azt a migrációs tervet, amit nemrég szabadkőműves páholyok fogalmaztak meg egy közös nyilatkozatban.

Az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) február 16-án egy kritikus hangvételű közleményt adott ki a magyar kormány bevándorláspolitikájával kapcsolatban, melyben felszólítja Magyarországot a határellenőrzés eltörlésére, a migránsok korlátlan beengedésére, és a tömeges bevándorlást segítő szervezetek szabad működésének garantálására – írja az Index.hu, szélsőségesen liberális hírportál. Az UNHCR közleményéből kiderült; amellett, hogy az ENSZ megpróbál durván beavatkozni a magyar belügyekbe, már nem csak korábban hozott intézkedések visszavonását követeli, hanem előzetesen tiltakozik egy olyan törvényjavaslat ellen is, amit még nem fogadott el az országgyűlés.

“Az elmúlt hetekben az UNHCR azt tapasztalta, hogy a magyar hatóságok naponta átlagosan mindössze két menedékkérőt engednek belépni az országba a szerb-magyar határ mentén található két úgynevezett tranzit zónán keresztül. Miután azokat a menedékkérőket pedig, akik a pengés drót határkerítésen át próbálnak meg bejutni az országba, automatikusan visszaviszik a határ túloldalára, Magyarország gyakorlatilag bezárta a határait […] egyértelműen megszegve a nemzetközi és az európai uniós jogból fakadó kötelezettségeit”írták.

Az ENSZ menekültügyi hivatalnának közleményéből kiderül, hogy a nemzetközi szervezet a határellenőrzés eltörlését várja el Magyarországtól, emellett követeli, hogy a százmilliós külföldi támogatásokból működő szervezetek tovább folytathassák a migráció szervezését Magyarországon és az Európai Unióban.

“Az UNHCR sürgeti Magyarországnak, mint az EU egyik tagállamának a kormányát, hogy biztosítsa a nemzetközi védelmet kereső emberek számára a belépést az ország területére” – áll a közleményben.

A fenti közlemény tartalma lényegében megegyezik annak a közös nyilatkozatnak a tartalmával, amit európai szabadkőműves páholyok írtak alá 2015. szeptemberében a tömeges bevándorlással kapcsolatban. A francia Médias-Presse által közölt nyilatkozatban a szekták felszólították az Európai Unió vezetőit, hogy korlátozás nélkül engedjenek be minden közel-keleti és afrikai migránst, aki be akar lépni az EU területére.

http://www.hidfo.ru/2018/02/az-ensz-rakenyszeritene-magyarorszagra-a-szabadkomuvesek-migracios-tervet/

]]>
Sat, 17 Feb 2018 19:20:32 +0100 171039_47941
Német közvélemény: a terrorizmus és az USA jelent legnagyobb veszélyt a világbékére http://nyomaban.blogger.hu/2018/02/17/nemet-kozvelemeny-a-terrorizmus-es-az-usa-jelent-legnagyobb-veszelyt-a-vilagbekere

A német lakosság az Iszlám Állam nevű terrorszervezet után az Amerikai Egyesült Államokat tartja a világbékére leselkedő legnagyobb fenyegetésnek – derült ki a Stuttgarter Zeitung beszámolójából.

A német lakosság abszolút többségének véleménye szerint leginkább az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és az Amerikai Egyesült Államok jelent fenyegetést a világbékére – áll a Stuttgarter Zeitung szerdai beszámolójában. A német lap az Institut für Demoskopie Allensbach által végzett közvélemény-kutatás eredményeit ismertetve azt írta; a németek leginkább a terrorizmustól tartanak, és közvetlen a dzsihádista fanatikusok után egy “szövetséges országot” tartanak második számú biztonsági fenyegetésnek.

Az elemzésből egyértelműen kiderült, hogy a németek saját országukra vonatkozóan a terrorizmust és nagyobb külföldi konfliktus-zónákat tartják fenyegetésnek, míg általánosságban a világbéke szempontjából az “amerikai szövetségest” egy platformra helyezik a terroristákkal. A Németországra leselkedő legnagyobb biztonsági fenyegetés a németek 74%-a szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, míg a megkérdezettek 48%-a Észak-Koreát nevezte meg egyik fő biztonsági fenyegetésként. A németek 37%-a szerint ugyanakkor az “Oroszország és Ukrajna közti konfliktus” jelent biztonsági fenyegetést Németországra. A világbékére leselkedő fenyegetések közt első helyen áll Észak-Korea, második helyen azonban az Amerikai Egyesült Államok, amely így megelőzte Iránt, Törökországot, Szíriát és Oroszországot mint biztonsági fenyegetést.

A kutatásból emellett kiderült, hogy a németek általánosságban véve nem tartanak a közvetlen katonai konfliktus lehetőségétől, de abban a lakosság többsége egyetért, hogy a Bundeswehr ma már nem lenne alkalmas egy háború megvívására; a megkérdezettek mindössze 22%-a mondta azt, hogy a német fegyveres erők meg tudnák védeni az országot egy háború esetén.

A német sajtónak nyilatkozó szakértők azzal magyarázzák az Egyesült Államokkal szembeni “bizalmatlanságot”, hogy Donald Trump külpolitikáját tartják kiszámíthatlannak a németek, ezért összességében az Egyesült Államok tevékenységét egyre inkább a világbékére leselkedő fenyegetésnek látják.

http://www.hidfo.ru/2018/02/nemet-kozvelemeny-a-terrorizmus-es-az-usa-jelent-legnagyobb-veszelyt-a-vilagbekere/

]]>
Sat, 17 Feb 2018 18:39:32 +0100 171039_47936
Ukrajna mesterséges állam, a megszűnés szélére jutott http://nyomaban.blogger.hu/2018/02/17/ukrajna-mesterseges-allam-a-megszunes-szelere-jutott

Mihail Szaakasvili egy német lapnak nyilatkozva azt mondta, az ukrán államiság a megszűnés szélére jutott; megszűnt az állami erőszakmonopólium, az országban hatósági ellenállás nélkül működnek a félkatonai szervezetek.

Az ukrán államiság a megszűnés szélére jutott; ma már gyakorlatilag bárkinek lehet saját fegyveres félkatonai szervezete, melyek működését a hatóságok nem korlátozzák. Az ország vagyona hét személy kezében van, de a félkatonai csoportok szabad működése miatt erősödő szeparatizmus is az ukrán államiság megbomlásának irányába hat – mondta Mihail Szaakasvili egy német napilapnak nyilatkozva.

Odessza volt kormányzója a Die Presse hasábjain megjelent interjú során kifejtette, hogy az országot belülről fenyegeti a korrupció és az oligarchák uralma, kívülről pedig az orosz katonai nyomás és a nemzetiségi alapon erősödő szeparatista törekvések bonthatják meg Ukrajna államiságát. Szaakasvili szerint

ma már bármelyik milliárdosnak lehet saját fegyveres neonáci szervezete Ukrajnában

de Petro Porosenko és a védelmi miniszter fennhatósága alá is tartoznak ilyen csoportok, melyek szisztematikus katonai felkészítést kapnak és éles lőfegyverekkel szabadon működnek Ukrajna területén. Az érdekellentétben álló oligarchák ezeket a szervezeteket használják az egymással leszámolásra, tevékenységük pedig tovább erősíti a krími népszavazás óta egyébként is határozottabban megmutatkozó szeparatista érzületeket.

Szaakasvili kifejezetten Kárpátalja vonatkozásában azt mondta, hogy fokozatosan olyan szintre jut a szeparatizmus, ami akár az ország területi egységének megbomlásához is vezethet.

Odessza volt kormányzója szerint ugyanezek a problémák – a korrupció, az oligarchák mindenre kiterjedő befolyása – a Janukovics-korszakban is jelen volt, de akkor legalább még működött olyan szinten az államigazgatás, hogy a szélsőségesek nem gyilkolhattak meg bárkit a nyílt utcán.

Szaakasvili megfogalmazásában az EuroMaidan során “a régi rendszert megsemmisítették, de senki nem épített fel újat helyette. Ez nagyon veszélyes folyamatokat indított be.”

http://www.hidfo.ru/2018/02/ukrajna-mesterseges-allam-a-megszunes-szelere-jutott/

Trump: eljött a sebek begyógyításának ideje
]]>
Sat, 17 Feb 2018 12:51:19 +0100 171039_47933
Az európai haderőfejlesztés ellen kampányol a NATO-főtitkár http://nyomaban.blogger.hu/2018/02/17/az-europai-haderofejlesztes-ellen-kampanyol-a-nato-fotitkar

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár tegnapi közlése szerint az Amerikai Egyesült Államok fokozza katonai jelenlétét Európában, és nem tudja javasolni, hogy Európa egy védelmi unióval megpróbálja szavatolni saját biztonságát.

Az Európai Unió nem képes saját erőből megvédeni magát, és az ilyen irányú védelmi együttműködésnek nem csak előnyei, de kockázatai is vannak – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az 54. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián felszólalva.

A NATO-tisztviselő elmondása szerint az európai védelmi unió kezdeményezése addig támogatandó, ameddig nem a NATO-tól függetlenül, hanem azt erősítve működik, ezáltal is megerősítve az észak-atlanti szövetséget és a “transzatlanti köteléket.”

A NATO-főtitikár felszólalása során egyértelműen megmutatkozott, hogy Stoltenberg európai részről a katonai kiadások fokozását kívánatosnak tartja, ugyanakkor a NATO elképzelései szerint nem az európai védelmi ipar bővítésére, hanem az amerikai fegyvergyártó-cégek termékeinek vásárlására kellene fordítani ezt az összeget.

Stoltenberg számára az újságírók kínos kérdéseket tettek fel; többek közt megkérdezték, a jövőben hogyan próbál a NATO több missziója során is a német haderőre támaszkodni, miután nemrég nyilvánosságra jutott, hogy Németország már nem tudja ellátni ezeket a feladatokat. A NATO-főtitkár nem válaszolt az újságíró kérdésére, ehelyett részletezte, hogy Németország mely NATO-missziókban kell részt vegyen, illetve elismerte, hogy 20 éven át a katonai kiadások csökkentése jelentősen lekorlátozta a német katonai lehetőségeket, emiatt a NATO a katonai kiadások fokozását várja el Németországtól.

Stoltenberg válaszából nem derült ki, hogyan tervezik megoldani azt a problémát, hogy a gyakorlatban nem is üzemképesek azok a német páncélosok, amivel a NATO Oroszországot próbálná elrettenteni a katonai agressziótól.

Az Al-Dzsaszíra újságírója azt kérdezte a NATO-főtitkártól; az elmúlt egy év során sikerült-e meggyőznie arról Donald Trumpot, hogy a NATO nem egy elavult szervezet? Stoltenberg erre azt a választ adta, hogy az Egyesült Államok fokozza katonai jelenlétét Európában és rengeteg fegyvert értékesít az európai kontinensen, amit az USA részéről erős NATO-elkötelezettségként kell értelmezni.

http://www.hidfo.ru/2018/02/az-europai-haderofejlesztes-ellen-kampanyol-a-nato-fotitkar/

]]>
Sat, 17 Feb 2018 06:35:51 +0100 171039_47932
Amerikabérenc Lengyelország saját gázvezetéket építene az Északi Áramlat 2 helyett (Hogy világos legyen orosz gázt amerikától vásárolni akar cseppfolyósítva, hányszoros áron?) http://nyomaban.blogger.hu/2018/02/16/amerikaberenc-lengyelorszag-sajat-gazvezeteket-epitene-az-eszaki-aramlat-2-helyett-hogy-vilagos-legy

A lengyel kormány határozottan ellenzi az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítését, a miniszterelnök Mateusz Morawiecki ennek kapcsán azt is támogatja, hogy az Egyesült Államok szankciókat hozzon európai cégek ellen.

A lengyel kormány saját gázvezetéket építene az Északi Áramlat 2 helyett, ami Dániából vezetne Lengyelországba – áll a Frankfurter Allgemeine Zeitung német lap beszámolójában. A kormánypárt által kezdeményezett, “Balti vezeték” néven emlegetett projekt összekötné a norvég gáztranzit-rendszert Lengyelországgal és később a kelet-európai országokkal. A lap szerint az új gázvezeték 2022-től kezdi meg működését, megvalósításáról még idén év vége előtt döntést hozhatnak.

Lengyelország korábban már megkísérelte az Északi Áramlat 2 építésének meghiúsítását, és Mateusz Morawiecki miniszterelnök arra kérte az Egyesült Államokat, hogy hozzon szankciókat a projekt megvalósításában résztvevő európai cégek ellen.

Támogatta az idegen haderő jelenlétét - miniszterelnök lett


A lengyel kormány elmondása szerint az Északi Áramlat 2 fokozná Európa orosz gáztól való függését. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter ennek kapcsán egyértelművé tette, hogy Washington “támogatja” a lengyeleket a Németország és Oroszország közti energetikai együttműködés megakadályozásában.

A lengyelek és amerikaiak akadályoztatási kísérletei ellenére Németország már engedélyezte a Gazprom számára az építési munkálatok megkezdését és az Északi Áramlat 2 működtetését német felségvizeken. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a lengyel-amerikai gázprojektet hangos kritika fogadta Németországban, Berlin valószínűleg megpróbálja majd megakadályozni annak megvalósítását.

http://www.hidfo.ru/2018/02/lengyelorszag-sajat-gazvezeteket-epitene-az-eszaki-aramlat-2-helyett/Merkel elköteleződött az orosz gázbehozatal mellett

A német hatóságok az utóbbi hetek folyamán engedélyezték az “Északi Áramlat 2” megépítését, mely évente 55 milliárd köbméter orosz gázt hozna Németországba. Lengyelország hevesen tiltakozik az új gázprojekt ellen, ezzel tovább mélyítve az Európai Unió megosztottságát.

“Az Északi Áramlat 2-t gazdasági projektnek tekintjük. Emellett támogatjuk az energiaforrások diverzifikálását is. Azt akarjuk, hogy Ukrajnán keresztül is tovább folytatódjon a gáztranzit, ahogy korábban. Ugyanakkor úgy hisszük, az Északi Áramlat 2 nem jelent fenyegetést a diverzifikálásra”mondta Angela Merkel német kancellár Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Merkel közleménye azt követően hangzott el, hogy a nap folyamán megbeszéléseket tartott a lengyel miniszterelnökkel az Európai Unió jövőjével és energetikai kérdésekkel kapcsolatban. Varsó hevesen ellenzi az Északi Áramlat 2 megépítését, mert attól tart, hogy a projekt megvalósulása tovább növelheti Európa orosz gázimporttól való függését.

“Eltérő álláspontra helyezkedtünk az Északi Áramlat kérdése kapcsán” – mondta Merkel, egyértelműen elismerve, hogy az Európai Unió két tagállama közt érdekellentét alakult ki egy fontos energetikai kérdésben.

Az Európai Bizottság szerint megosztó tényező az Északi Áramlat II


Csütörtökön a lengyel kormány közölte, hogy egy alternatív gázvezetéket akar építeni, ami Oroszország helyett inkább Dániából importálna földgázt. Morawiecki emellett arra kérte az amerikai külügyminisztert, hogy hozzon gazdasági szankciókat a lengyel kormány elképzeléseivel ellenkező európai cégek ellen.

Korábban a német külügyminisztérium szóvivője, Rainer Breul azt mondta, egyáltalán nem tartja meglepőnek a közös amerikai-lengyel kritikákat, és nem látnak semmilyen indokot arra, hogy a Varsó által emelt kifogásokat fontolóra vegyék.

Az Északi Áramlat 2 Nyugat-Európa legnagyobb energetikai cégei és az orosz Gazprom közös projektje, mely a Balti-tenger mélyén húzódó vezetéken át évente 55 milliárd földgázt hozna az orosz gázmezőkről Németországba.

http://www.hidfo.ru/2018/02/merkel-elkotelezodott-az-orosz-gazbehozatal-mellett/

]]>
Fri, 16 Feb 2018 08:46:44 +0100 171039_47934
Nemzetközi megfigyelők szerint állami cenzúra épül Németországban http://nyomaban.blogger.hu/2018/02/14/nemzetkozi-megfigyelok-szerint-allami-cenzura-epul-nemetorszagban

Németországban nemrég életbe lépett egy törvény, ami arra kötelezi a közösségi média szolgáltatókat, hogy eltávolítsák a sértő tartalmakat. Nemzetközi megfigyelők szerint azonban az új szabályozás a kiterjedt állami cenzúra kezdetét jelenti.

A Human Rights Watch által kiadott közlemény szerint a közösségi média működését szabályozó törvény, a Netzwerkdurchsetzungsgesetz kiterjedt állami cenzúrába torkollhat, emiatt még most visszájára kell fordítani ezt a folyamatot. A szervezet szerint a gyűlöletbeszéd elleni fellépés sem indokolhatja a közbeszéd felett azt a szintű állami kontrollt, amit a német kormány bevezetett ezzel az új törvénnyel.

“A közösségi médiát a gyűlöletbeszéd és más sértő tartalmak eltávolítására kötelező új német törvény egy számonkérhetetlen, széleskörű cenzúrához vezet, emiatt ezt a folyamatot visszájára kell fordítani” – áll a HRW közleményében.

Wenzel Michalski, a Human Rights Watch németországi igazgatója szerint a kormányok és a nyilvánosság aggodalmai is helyénvalónak bizonyulnak, az új szabályozás komoly visszaélésekre ad lehetőséget.

A „nyílt társadalom” védelmében: kommentelőket tartóztat le a német rendőrség


Megfogalmazásuk szerint a közösségi médiát szabályozó új német törvény cenzorokká formálja a közösségi média üzemeltetőit, de tevékenységüket senki nem ellenőrzi, a felhasználók pedig nem tudnak sehol jogsegélyhez folyamodni, vagy tiltakozni a cenzorok egy adott döntése ellen.

A HRW szerint a német törvény példát szolgáltathat más országoknak is, ami végsősoron a szólásszabadság korlátozásához vezethet egész Európában.

http://www.hidfo.ru/2018/02/nemzetkozi-megfigyelok-szerint-allami-cenzura-epul-nemetorszagban/

]]>
Wed, 14 Feb 2018 16:35:12 +0100 171039_47925