Matteo Salvini, belügyminiszter.

Az olasz hatóságok éveken át nem védték meg a schengeni övezet határait, ahol így okmányok nélkül besétálhatott több százezer ember. Az új kormány most Európában osztaná el a migránsokat, és beszüntetné az uniós befizetéseket, ha az EU nem hajlandó átvenni a migránsokat Olaszországtól.

Az Európai Unió csak kis létszámban szabad befogadjon migránsokat, és el kell ossza őket az EU területén, amennyiben nem lehetséges a táborok létesítése Észak-Afrikában – mondta Paolo Grimoldi, a Lega párt Lombardia régió béli titkára a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva. Nem ő az egyetlen: mostanra az olasz kormány hivatalos álláspontjává vált, hogy a migránsokat más uniós tagállamokban kellene letelepíteni.

“A táborokat az EU területén kívül akarjuk létrehozni, de ha ez Észak-Afrikában jelenleg nem lehetséges, akkor az egyetlen megoldás, hogy csak kis létszámú migránst fogadjunk be, akiket el kell osztani az Európai Unió területén. Véget ért az a korszak, amikor Olaszország nagy létszámban fogad be migránsokat” – mondta.

A törvényhozó hozzátette, hogy Róma megvétózna minden olyan javaslatot, ami szerint a migrásokat azokba az országokba kell visszatoloncolni, amelyken át először beléptek az EU területére.

Matteo Salvini belügyminiszter a Rosszija 24 hírügynökségnek nyilatkozva szintén azt nyilatkozta, hogy a kormányfő Giuseppe Conte csak abban az esetben írja alá az uniós csúcson kidolgozott megállapodást, ha az konkrét megoldási javaslatot tartalmaz. Minden más esetben Olaszország visszafogná az uniós befizetéseket, hogy a migrációs válság kezelését abból a pénzből tudják fedezni, amit eddig az uniós kasszába kellett befizetniük.

Az olasz vezetők vasárnap Brüsszelben egy nemhivatalos találkozón előterjesztették javaslatukat a migrációs válság európai megoldására vonatkozóan. A dokumentum-tervezet felszólít minden európai országot a migránsok befogadására, ami szöges ellentétben áll azzal a – Németország által képviselt – javaslattal, mely szerint a migránsokat a perifériaországokba kell visszatoloncolni.

Bár a német kancellár korábban nyíltan meghívta a migránsok tömegeit Európába, az olasz hatóságok pedig semmivel nem akadályozták a migránstömegek beáramlását, ezekben a napokban Brüsszelben arról zajlik a vita, hogy Németország és Olaszország egyaránt meg akar szabadulni a migránsoktól, és az EU központi országai, valamint a perifériaországok egyaránt egy uniós mechanizmuson keresztül kívánják ezt megvalósítani.

http://www.hidfo.ru/2018/06/az-olaszok-europaban-osztanak-el-a-migransokat/Olaszország nem fogadja el a migrációs csúcstalálkozó záródokumentumát

Olaszország átmenetileg megakadályozta a folyamatban lévő uniós csúcstalálkozó záródokumentumának elfogadását, és ragaszkodik ahhoz, hogy a bevándorlás ügyének EU-szintű összehangoltsága prioritás kell legyen.

Az Európai Tanács közleményében elismerte, hogy a csúcstalálkozón nem tudtak megállapodni a záródokumentummal kapcsolatban “egy tagállam ellenállásának köszönhetően”.

“Az Európai Tanács ma véleménycserét folytatott az EP elnökével és a NATO főtitkárával, emellett megbeszélések zajlottak a védelemmel, munkahelyteremtéssel, gazdasági növekedéssel és versenyképességgel, innovációval és digitális kérdésekkel kapcsolatban” – áll a közleményben, mely nem említi, hogy azonnali cselekvés kezdődne a tömeges bevándorlás ellen.

Tegnap Giuseppe Conte olasz miniszterelnök azonban azt mondta, Olaszország meg fogja vétózni az Európai Tanács döntését, mert Róma konkrét intézkedéseket akar látni a migrációval kapcsolatban.

Olaszország vasárnap egy brüsszeli informális találkozón előterjesztette saját javaslatait a migrációs válság rendezésére vonatkozóan. E szerint az EU tagállamai át kellene vegyék a migránsokat Oalszországtól, ahelyett, hogy a Nyugat-Európába már eljutott migránsokat is elkezdenék deportálni a perifériaországokba.

Róma álláspontja szerint a rövid távú megoldásokon felül fokozni kell az együttműködést a migráció forrásországaival, és olyan központokat kell létrehozni, ahol fel lehet dolgozni a menedékkérelmeiket, mielőtt a migránsokat Európába hoznák.

Az olasz hatóságok évek óta tétlenül nézik, amint afrikai migránsok a Földközi-tengeren át százezresével érkeznek Európába. A 2015-ös migrációs válságot követően az olasz kormány részéről az a javaslat is felmerült, hogy az EU tagállamai segítsenek feldolgozni az Olaszország területén át folyamatosan érkező migránsok menedékkérelmeit, miközben a schengeni övezet határai továbbra is nyitottak maradnának.

Az olaszok idén március 4-én választottak bevándorlásellenes kormányt, miután hónapokon át a migránsok horrorfilmszerű bűncselekményeitől volt hangos a közélet. Az afrikai bandák által elkövetett csoportos nemi erőszak, csonkítás és kannibalizmus eredményeként létrejött bevándorlásellenes kormánykoalíció elsődleges célként tűzte ki, hogy több százezer illegális bevándorlót deportáljanak Olaszországból.

http://www.hidfo.ru/2018/06/olaszorszag-nem-fogadja-el-a-migracios-csucstalalkozo-zarodokumentumat/