Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi bizottság kiadott egy közleményt, mely szerint támogatja Ukrajna részvételének felfüggesztését a Független Államok Közösségében.

“A tanács emellett javasolta az ukrán képviselők részvételének felfüggesztését a Független Államok Közösségének testületeiben, és utasítja a külügyminisztériumot, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket több kormányközi megállapodás felmondása érdekében” – áll a közleményben.

Korábban a bizottság ülésén Petro Porosenko ukrán elnök maga jelentette be, hogy Ukrajna többé nem kíván a független államok közösségének munkájában részt venni, és a testületekben működő ukrán képviselők munkáját felfüggesztik.

“Nem léphetünk ki, mert nem vagyunk formális tagjai – a FÁK koordinációs testületeiben részvételt azonban felfüggesztjük” – mondta.

Az ukrán külügyminisztérium márciusban készített elő egy javaslatot, mely szerint kivonulnának a FÁK hivatalainak munkájából, ezzel feladva az Oroszországgal és több másik országgal kötött partnerségi egyezményt.

Áprilisban Petro Porosenko annak okán nevezte szükségesnek az együttműködés felmondását, hogy a FÁK tagállamai nem ítélték el az állítólagos orosz agressziót (a Krím-félszigeten tartott népszavazást).

2014-ben az ukrán kormány Ukrajna és Oroszország közti fegyveres konfliktussá nyilvánította az orosz többségi lakosságú területek függetlenségi törekvéseit. A FÁK tagállamai a későbbiekben nem fogadták el ezt a megfogalmazást, ami állandó szembenállás forrásává vált Ukrajna számára.

http://www.hidfo.ru/2018/05/ukrajna-felfuggeszti-reszvetelet-a-fuggetlen-allamok-kozossegeben/


Oroszország tömegesen tartóztatja fel az Ukrajnába tartó hajókat

Az orosz határőrök naponta több Ukrajnába tartó hajót is megállítanak ellenőrzés és a legénység azonosítása céljából – jelentette az UNIAN hírügynökség az Állami Határőrszolgálat sajtóközpontja nyomán.

Bizonyos hajókat többször is ellenőriznek, jelezte az ukrán határőrszolgálat. Például egy máltai zászló alatt Olaszországból (Monfalcone) Ukrajna irányába (Mariupol) közlekedő motoros hajót (a legénység tagjai között 16 ukrán és két török állampolgárral) másodszor is feltartóztatták az Azovi-tengeren, miután korábban már ellenőrizték, amikor az áthaladt a Kercsi-szoroson.

Az UNIAN emlékeztet, hogy március 25-én az ukrán határőrök az Azovi-tengeren, ukrán vizeken feltartóztattak egy a megszállt Krím félszigetről származó hajót, amely orosz zászló alatt halászott.

Átvizsgálásakor kiderült, hogy a feltartóztatott hajó a Krímen van bejegyezve, a halászoknak pedig Kercsben kiállított orosz útlevelük van.

Az ukrán bíróság március 30-án zár alá helyezte a Nord halászhajót, legénységének tagjai ellen közigazgatási eljárás indult. A legénység két tagjának később sikerült orosz útlevéllel elhagyni az országot.

Volodimir Horbenkót, a hajó kapitányát azzal vádolják, hogy megszegte az Ukrajna ideiglenesen megszállt területeire való be- és kiutazás szabályait, miáltal sérültek az ország érdekei. Ezért öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. A herszoni bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a kapitányt. Jelenleg a tengerész szabadlábon védekezhet azzal a feltétellel, hogy nem hagyja el a várost.

Válaszul az ukrán intézkedésekre az orosz biztonsági szolgálat, az FSZB bűnügyi eljárást indított a krími hajó eltérítése miatt.

Forrás: karpataljalap.net