A Bertelsmann-Stiftung által végzett kutatás eredményeiből kiderült, hogy a németek többsége szerint a kormány aktívabban kell folytassa a hazai vállalkozások védelmét a külföldi érdekekkel és a globalizáció káros hatásaival szemben.

A németek szerint komoly gondot okoznak a globalizáció hosszú távú hatásai, és azt akarják, hogy a kormány hatékonyabban védelmezze a német érdekeket – derült ki a Bertelsmann-Stiftung által végzett közvélemény-kutatásból.

A kutatási eredmények szerint a német társadalom 57%-a gondolja úgy: az állam erős szereplőként fel kell lépjen a hazai vállalkozások védelmében, hogy ellensúlyozza a globalizáció káros hatásait. A felmérés szerint a német lakosság több mint fele határozottan elégtelennek tartja a kormány ilyen irányú törekvéseit.

A kutatási eredményekről beszámoló Deutsche Welle napilap szerint az alapítvány vezetője, Aart De Geus azt mondta, a németek támogatják ugyan a globalizációt, de csak abban az esetben, ha “biztonsági övet” is kapnak hozzá. Nem támogatják a protekcionizmust, mégis a társadalmi többség úgy gondolja, hogy a globalizáció komoly problémává vált a német munkavállalók számára.

A kutatás szerint ugyanakkor a németek 70%-a pozitívumként tekint arra, hogy Németország és a világ más országai közt élénkülnek a kereskedelmi kapcsolatok, 61%-uk pedig úgy gondolja, hogy a globalizáció és a gazdasági növekedés közt összefüggés van.

A felmérés során azonban kiderült; a németek mindössze 23%-a gondolja úgy, hogy a globalizáció pozitív hatással volt a bérek alakulására. A társadalom közel kétharmada (63%) támogatja a külföldi befektetők jelenlétét, de eközben elvárja, hogy a kormány intézkedéseket tegyen a külföldi cégek túlzott befolyásával szemben.

http://www.hidfo.ru/2018/04/a-nemetek-az-akarjak-a-kormany-vedje-meg-oket-a-globalizaciotol/