„Az oroszokat kint, az amerikaiakat bent, a németeket pedig lent tartani.” Sir Hastings L. Ismay, a NATO első főtitkára - az észak-atlanti szövetség célkitűzéseiről.


Az orosz-német külkereskedelmi kamara (AHK) kedden kiadott egy jelentést, melyből kiderült, hogy Németország több milliárd eurót veszíthet az Egyesült Államok Oroszország elleni újabb szankcióin.

“Az AHK becslései szerint a német gazdaság pusztán az újabb tranzakciók megszűnése miatt több mint 100 millió eurót veszít rövidtávon. Hosszú távon több milliárd euró értékű projektek kerülnek veszélybe. A fokozott ellenőrzéssel járó megnövekedett adminisztratív terhek szintén akadályt jelentenek a német vállalkozások számára” – áll a jelentésben.

Az AHK igazgatósági tanácsának elnöke, Matthias Schepp szerint a szíriai és ukrán válságok kapcsán hozott újabb szankciók problémát jelentenek, amit minél hamarabb meg kell oldani.

“Moszkva és Washington részéről egyaránt erőfeszítések szükségesek, ahogy az EU és valamennyi, a konfliktusban érintett fél részéről is” – tette hozzá.

Pénteken az Egyesült Államok újabb szankciókat hirdetett Oroszország ellen, amiért Moszkva állítólag megpróbálja aláásni a globális stabilitást (a nyugati szóhasználatban ez az amerikai hegemóniát jelenti). A szankciók által érintett személyek közt van számos orosz üzletember és az általuk irányított vállalatok, emellett számos magas rangú orosz tisztviselő. Az amerikaiak döntése a hét folyamán az orosz részvények és a rubel számára is gyors értékvesztést hozott.

Washington és Moszkva viszonya akkor mérgesedett el, amikor 2013-2014 fordulóján nyugati országokból pénzelt civil szervezetek és szélsőjobboldali csoportok megbuktatták az ukrán kormányt, majd az új kijevi adminisztráció sorban aláírta az EU- és NATO-csatlakozáshoz szükséges dokumentumokat.

A külföldről pénzelt forradalom után a NATO-integráció előkészítéseként amerikai fegyveresek jelentek meg Ukrajnában (az ukrán fegyveres erők kiképzésének, és nemzetközi hadgyakorlatok részeként). Az orosz többségi lakosságú területek azonban az Ukrajnától elszakadás mellett döntöttek, miután a kijevi kormány az anyaországukkal szemben ellenségessé vált.

Az ukrán válság kezdete óta az Egyesült Államok számos szankciót hozott Oroszország ellen. Az újabb gazdasági korlátozások azonban főleg azt próbálják megakadályozni, hogy a nyugat-európai cégek szorosabbra fonják gazdasági kapcsolataikat Washington riválisaival.http://www.hidfo.ru/2018/04/sok-milliard-eurot-veszithet-nemetorszag-a-szankciok-miatt/Az orosz export helyreállítását kéri a német gépipari szövetség elnöke

A német gépipari szövetség (VDMA) elnöke arra kéri a német kormányt, hogy fokozatosan törölje el az Oroszország elleni szankciókat, és állítsa helyre a két ország közti exportot.

A VDMA elnöke, Carl Martin Welcker a Reuters hírügynökségnek adott interjú során azon meggyőződésének adott hangot, hogy a nyugati országok meg kell változtassák stratégiájukat Oroszország vonatkozásában, és felül kell vizsgálják a Moszkva ellen hozott korlátozó intézkedéseket.

“A gazdasági szankcióknak elhanyagolható politikai hatása van. Ennek okán kritikus szemszögből vizsgáljuk a szankciók kérdését. Azokat a dolgokat, melyek működnek, fenn kell tartani, más dolgokat azonban vissza kell vonni, amennyiben ez lehetséges”mondta.

Bár a német gépipari cégek oroszországi exportja 22,5%-kal növekedett (2017-ben 5,3 milliárd euróra), ez a növekedés meg sem közelíti a 2012-es adatot, amikor az Oroszországba irányuló német gépipari export értéke megközelítette a 8 milliárd eurót.

Az üzletember szerint a szankciók ellenére a fejlődés jeleit mutatja az orosz gazdaság, és Németország számára megengedhetetlen, hogy ne használja ki az orosz piacban rejlő lehetőségeket, mert ebben az esetben Dél-Korea, Kína és más ázsiai országok fognak élni a lehetőséggel.

http://www.hidfo.ru/2018/04/az-orosz-export-helyreallitasat-keri-a-nemet-gepipari-szovetseg-elnoke/