Törökország számára nem az ellenségei, hanem leginkább a szövetséges országok jelentenek fenyegetést – áll egy török lap beszámolójában. Mehmet Acet szerint az Egyesült Államok fenyegetésekkel próbál fegyvereket eladni a NATO-tagállamnak.

A múlt hét folyamán török törvényhozókból álló delegáció utazott az Egyesült Államokba, majd azonnal haza is utaztak, miután Washingtonban megfenyegették őket – derült ki a Yeni Safak török lap beszámolójából. A cikket jegyző Mehmet Acet azt írja, a fenyegetés nem közvetlen a kongresszusi képviselők részéről hangzott el, hanem helyetteseiken keresztül fenyegették meg a török delegáció tagjait. Azt mondták; amennyiben Törökország megvásárolja az orosz Sz-400 rakétakomplexumot, a kongresszus döntést fog hozni arról, hogy az USA nem adja el az F-35 vadászrepülőgépeket Törökországnak.

A török szerző szerint Törökország és az Egyesült Államok közt azért válik mindinkább feszültté a viszony, mert utóbbi tisztán katonai függőség mentén akarja fenntartani a szövetséges viszonyt. A lap azt írja, ez a kiszolgáltatottságra, függőségre épülő viszony fenntarthatatlanná vált, mert Törökország mindinkább növekvő arányban lokalizálja a védelmi ipart, az Egyesült Államok azonban megpróbálja megakadályozni, hogy Törökország egy erős védelmi rendszer birtokába jusson – az amerikai “szövetséges” attól tart, hogy ezáltal minimálisra csökkenne az Egyesült Államok és a NATO katonai képességeivel szembeni függőség.

A lap szerint amerikai részről ez az alapállás egyértelművé tette, hogy Törökország számára ma nem az ellenségei, hanem leginkább a szövetséges országok jelentenek fenyegetést a biztonság és stabilitás fenntartása szempontjából.

http://www.hidfo.ru/2018/03/megfenyegettek-a-torok-kuldottseg-tagjait-washingtonban/