A Majdan-forradalom egyik elsődleges követelése volt a korrupcióellenes harc.

Ukrajna korrupcióellenes törvényei a civil szervezetekre is vonatkoznak. Az Egyesült Államok kifejezte tiltakozását ezügyben.

Az Egyesült Államok felszólította az ukrán kormányt, hogy vonja vissza azt a törvényt, ami vagyonnyilatkozat tételére kötelezi a civil szervezetek tagjait. A külügyminisztérium szóvivője Heather Nauert pénteki közleményében az áll;

“Az Egyesült Államok határozottan arra kéri Ukrajna kormányát, hogy vonja vissza azt a törvényt, ami vagyonnyilatkozat tételére kötelezi a civil társadalom tagjait és az állami cégek felügyelő bizottságainak külföldi tagjait. […] Ukrajnában egy ilyen rendszer az állami tisztviselőket kellene elszámoltathatóvá tegye, ahelyett, hogy szükségtelen terheket ró és nyomást helyez a civil társadalom tagjaira.”

Az amerikaiak szerint az ukrán kormány azonnal el kell törölje a kötelezettségeket, és átmeneti amnesztiát kell adjon mindenkinek, aki a feltüntetett határidőn belül nem nyújta be vagyonbevallását.

Március 16-án a Velencei Bizottság is tiltakozott a korrupcióellenes aktivistákra is vonatkozó új törvény ellen. Elmondásuk szerint az új szabályozás passzivizáló hatást gyakorolhat a civil mozgalmakra. A Bizottság szerint az ukrán kormány április 1-ig kell eltörölje a törvényt.

http://www.hidfo.ru/2018/03/az-usa-szerint-ukrajna-nem-kellene-fellepjen-a-civil-korrupcio-ellen/