Letartóztatták Carles Puigdemont volt katalán elnököt Németországban – áll a Reuters beszámolójában. Puigdemont elfogásáról saját ügyvédje számolt be, elmondása szerint a volt elnök úton volt Brüsszel felé.

“Az elnököt letartóztatták, mikor Finnországból Belgiumba tartva megkísérelte átlépni a dán határt” – írja Jaume Alonso Cuevillas egy Twitter-bejegyzésben.

A volt katalán elnök amiatt hagyta el Finnországot, mert a spanyol hatóságok kiadatási kérelmének megfelelően a finn rendőrök nemsokára elfogták volna, ha az országban marad. A német hatóságok azonban azt mondják, a politikust egy európai elfogatási parancs alapján vették őrizetbe. Katalónia volt vezetőjét jelenleg egy német rendőrőrsön tartják fogva.

A spanyol legfelsőbb bíróság akkor rendelkezett újra a nemzetközi elfogatási parancsról, amikor Puigdemont Finnországba utazott. A politikus innen Belgiumba menekült volna, hogy az ottani igazságszolgáltatásra bízza magát, ahogy ezt már korábban is tette.

Carles Puigdemont nyilatkozata szerint Spanyolországba való békés visszatérése az előfeltétele annak, hogy az országban helyreálljon a demokrácia. Az uniós tagállam korábban brutális rendőri erővel lehetetlenítette el a katalán régió függetlenedéséről kiírt népszavazást, majd feloszlatta a népszavazást támogató regionális kormányt.http://www.hidfo.ru/2018/03/letartoztattak-a-volt-katalan-elnokot-nemetorszagban/