Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség törölte azokat a megfigyelési adatokat és háttér adatállományt, melynek megőrzésére korábban bírósági döntések kötelezték – áll a Politico magazin szombati beszámolójában.

Az NSA csütörtökön közölte egy kerületi bírósággal, hogy az ügynökség nem őrizte meg az internetes kommunikációs adatokat, amit George W. Bush idején 2007 és 2011 közt rögzítettek. Továbbá, az ügynökség – saját bevallása szerint – törölte a biztonsági másolatokat is, aminek megőrzésére korábban bírósági ítélet kötelezte – derült ki a Politico beszámolójából.

A “Dr. Mark O” néven nyilatkozó NSA-vezető közleményében az a nevetségesen egyszerű magyarázat áll, hogy

amiatt nem őrizték meg az adatokat, hogy ezáltal tárhelyet tudjanak felszabadítani.

Az elsőre szürreálisnak tűnő indok elég hamar felveti egy kérdést: tényleg olyan mértékben haszontalan volt a hírhedt megfigyelési program, hogy egyszerűen kitörlik a teljes adatállományt? A teljes megfigyelés hatékonyságát az utóbbi évek folyamán rendre megkérdőjelezik a szakértők, de annyi bizonyos: az alkalmazottak magánéletéhez érdekes adalékot tett hozzá a hatalom, amivel visszaélhettek.

2013-ban a CNN arról számolt be, hogy a titkosszolgálati megfigyelés nem egészen rendeltetésszerűen működött: többek közt magánszemélyek szerelmi ügyleteiről, félrelépéseiről is gyűjtöttek adatot, minden különösebb nemzetbiztonsági érintettség nélkül. Miközben a fehérgallérosok szerelmi háromszögében biztos hatalmas visszatartó erőt jelentett a kamerák és poloskák jelenléte, a bűnözők viszont eközben leszoktak az NSA által könnyen megfigyelhető eszközök használatáról.

A sokak által vitatott szükségességű adatállomány törlése különféle aggályokat vetett fel, mert az ügynökség ezáltal bírósági döntések végrehajtását tagadta meg. Ennek ellenére, mindeddig senki nem kezdeményezett számonkérést a törvénytelenség miatt.

Maga az általános megfigyelés tényét 2013-ban hozta nyilvánosságra a CIA és NSA volt alkalmazottja, Edward Snowden, aki azt állította, hogy az USA világszerte minden telefonhívást és e-mailt rögzít, emellett hozzáfér az okostelefonok kép- és hangrögzítéséhez. Az ügynökség elmondása szerint nagyobb szükségük volt a tárhelyre, mint sokszáz millió ember ügyes-bajos dolgainak megőrzésére.


http://www.hidfo.ru/2018/01/az-nsa-azt-allitja-torolte-a-teljes-megfigyelesi-adatbazist/