Armageddon nyomában

„Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek!” „Jézus, szabadíts meg minket, tehetetlen bűnösöket, ellenségeidtől.”

Pew Research: túlterhelte Európát a menekültáradat

A Pew Research amerikai agytröszt kutatása alapján a legtöbb európai országban a menedékkérelmek többségét nem tudják feldolgozni, és mostanra annyi nem-európai migráns él a kontinensen, hogy az meghaladja a kisebb tagállamok lakosságának számát.

Az európai kontinensen mostanra olyan létszámban élnek nem-európai “menekültek”, hogy az meghaladja több uniós tagállam lakosságának létszámát, miközben jelenleg is több mint egymillió migráns vár menedékkérelme elbírálására – derült ki a Pew Research által végzett kutatás során.

A Pew kutatása szerint a menekülthullámmal érkezők közt van negyedmillió afgán, 130 ezer iraki, 130 ezer szíriai, 45 ezer pakisztáni és 40 ezer nigériai állampolgár. Közülük a szíriaiak kapják meg a leggyorsabban a menedékjogot, a Balkánról Nyugat-Európába érkező “menekültek” kérelmeit pedig többnyire elutasítják.

A kutatás szerint Magyarországon és Görögországon a legkevésbé hatékonyak a hatóságok a menedékkérelmek elbírálása terén; a beszámolóban az áll, hogy Magyarországon a beadott menedékkérelmek 94%-a vár elbírálásra. Ez az érték Görögországban szintén 90% feletti. Bár a legtöbb beadott menedékkérelmet Németország kell feldolgozza, a német hatóságok ezt átlagosan hét hónap alatt megteszik, Svédországban, Norvégiában pedig egy év a várakozási idő.

A kutatásból kiderült, hogy az elutasított menedékkérőket viszont nem tudják deportálni az európai hatóságok. Ez alatt a fél-egy év várakozási idő alatt a menedékkérők szabad mozgása biztosított, és a 2015-2016-ban érkezett, később elutasított menekültek közül több mint százezer (!) ember tartózkodási helye ismeretlen. Az Európai Unió eddig összesen 75 ezer főt tudott haza küldeni származási országába (ami a két év alatt beadott menedékkérelmek 3 százaléka), miközben 885 ezer személynek megadták a menedékjogot.

A menedékkérők hirtelen beáramlása több európai országban is hirtelen megváltoztatta a demográfiai mutatókat: Svédországban és Ausztriában egy év alatt (2015 és 2016 közt) egy százalékkal nőtt a migráns lakosság aránya. Németországban mostanra van olyan város (Frankfurt), ahol hivatalos adatok szerint a migránsok vannak többségben, a német lakosság pedig kisebbségbe szorult.

A transzatlanti együttműködés országai egyébként nem egyenlő arányban osztoznak a migrációs válság terheinek viselésében; miközben Európába milliók érkeznek, és a nem-európai személyek érvényes menedékjog nélkül áramlanak be az EU területére, az Egyesült Államok által befogadott menekültek száma néhány ezres nagyságrendű, és a menedékkérelmeket az Egyesült Államok határain kívül dolgozzák fel, majd a nem-amerikai személy érvényes menedékjog megléte esetén léphet az USA területére.

http://www.hidfo.ru/2017/09/pew-research-tulterhelte-europat-a-menekultaradat/

Hatalmas kínai pofon készül, – a gyógyszergyártó multiknak

Wang Yueju véget vetne a gyógyszerészeti technológia területén kialakult monopóliumnak

Wang Yueju olyan biogyógyszerek gyártásával foglalkozik, amelyeket az átlagemberek is megengedhetnek maguknak, és az ország, a nép számára előnyös dolgok foglalkoztatják.

A tudós csupán egy hónappal ezelőtt tért haza Kínába az Egyesült Államokból. Wang lemondott az amerikai egyetemen betöltött örökös professzori állásáról, hogy hazatérhessen Kínába. Most lényegében a laboratóriumban él, és az általa irányított csapat a növényi bioreaktor technológiáját kutatja.

Célja, hogy jelentősen csökkentse egyes súlyos betegségek kezeléséhez szükséges gyógyszerek árát, sőt, az egész biogyógyszer-gyártást is meg szeretné reformálni.

A professzor elmondta, hogy ő és csapata azzal a céllal kutatja és fejleszti a legújabb bioreaktor-technológiát, hogy salátából tudjanak előállítani fehérjegyógyszereket.

A salátából előállított fehérjegyógyszerek biztonságosak és egyúttal környezetbarát termékek, amelyek ráadásul nagy ennyiségben termelhetők. A kutatás-fejlesztésnek köszönhetően már 4-7 napon belül kézbe vehető a termék. Wang reméli, hogy

…’ezzel a technológiával sikerül megtörni a biogyógyszerek nemzetközi piacán tapasztalható monopóliumot, és sikerül enyhíteni a gyógyszerek miatt a kormányra és a tömegekre nehezedő terheken.’

Kínai Nemzetközi Rádió (CRI)

SzRTI

Kapcsolódó anyag: Ingyenes egészségbiztosítás a szegényeknek – A kínaiak ebben is leelőztek minket

Külügyminiszter: Európa a világpolitika független szereplőjévé kell váljon

Németország külügyminisztere, Sigmar Gabriel a Russia Today-nek adott interjú során annak szükségességéről beszélt, hogy az amerikai külpolitikához igazodás helyett Európa inkább független világpolitikai szereplővé kellene váljon.

Európa független szereplőként kell pozicionálja magát a világpolitikában, ahelyett, hogy az Egyesült Államokhoz vagy más országhoz igazítja külpolitikáját – mondta Sigmar Gabriel német külügyminiszter a Russia Today-nek nyilatkozva.

A külügyminiszter kifejtette, hogy a második világháború után Európa főként saját belső ügyeivel foglalkozott, a nemzetközi színtéren cselekvést pedig átengedte az Egyesült Államoknak – ezek az idők azonban már elmúltak, Németország számára már “nem újdonság”, hogy a világ multipolárissá vált.

“Természetesen, vannak partnereink – köztük az amerikaiak -, de gondoskodnunk kell arról, hogy az európai kontinens nem pusztán tartozéka a nemzetközi politikának” – mondta. “A múltban gyakran hangoztattuk, hogy a globális politikát az amerikaiak csinálják. Ha valami rosszra fordul, reklamálunk. De úgy gondolom, ma már meg kell találnunk a saját hangunkat.”

A külügyminiszter emellett kijelentette, hogy a Krím-félsziget és Oroszország újraegyesülése kapcsán kialakult érdekellentét nem állhat az Európai Unió és Oroszország közti közeledés útjába.

Sigmar Gabriel szerint a világpolitikai színtéren napjainkban felmerülő jelentősebb problémák nem megoldhatóak Oroszország közreműködése nélkül, ezért Európa elsősorban arra kell összpontosítson, hogy újfajta együttműködést alakítson ki Moszkvával a nemzetközi problémák megoldása terén.

A külügyminiszter az orosz lapnak nyilatkozva elmondta, hogy Németország nem tartozik a NATO-nak a GDP 2%-ával, ezt a pénzt ehelyett inkább az oktatásra, infrastruktúra-fejlesztésre, humanitárius katasztrófák során segítségnyújtásra kellene fordítani, Németország pedig békés ország kell maradjon.

http://www.hidfo.ru/2017/09/kulugyminiszter-europa-a-vilagpolitika-fuggetlen-szereplojeve-kell-valjon/

Elítélte a német kancellár Trump nyilatkozatát

Angela Merkel német kancellár elítéli az amerikai elnök nyilatkozatát, miszerint egész Észak-Koreát meg kell semmisíteni, ha közvetlen fenyegetést jelent az Egyesült Államokra vagy szövetségeseire.

Merkel a Deutsche Welle német lapnak adott interjú során kijelentette, hogy alapjaiban ellenzi Donald Trump Észak-Koreával kapcsolatban tett kijelentéseit.

Kedden Trump azzal fenyegetőzött, hogy “teljesen megsemmisíti” Észak-Koreát, ha arra kényszerül, hogy az Egyesült Államokat vagy szövetségeseit megvédje a koreai fenyegetéstől. A német kancellár szerint ez a megközelítés nem helyénvaló, ehelyett diplomáciai úton kell eredményt elérni.

“Ellenzem az ehhez hasonló fenyegetéseket. Saját magam és a kormány nevében beszélve egyaránt azt kell mondjam, hogy bármilyen fajta katonai megoldás elfogadhatatlan, ehelyett a diplomáciai törekvések sikerére kell számítsunk” – mondta, hozzátéve, hogy a német kormánynak Trump nyilatkozata előtt is ez volt az álláspontja.

A kancellár szerint a szankciók a megfelelő válasz az Észak-Korea által folytatott nukleáris fegyverkezésre.

“Még ha a konfliktus távol is van Németországtól, hatással van ránk. Ennek okán én és a külügyminiszter egyaránt felelősséggel tartozunk” – mondta.

A koreai-félsziget körüli helyzet az utóbbi hónapok során minden eddiginél feszültebbé vált, miután Észak-Korea több atomfegyver-tesztelést hajtott végre, az amerikai vezetők pedig a válság katonai megoldását helyezték kilátásba. Az Egyesült Államok nem sokkal azután, hogy THAAD rakétakomplexumokat helyezett el Dél-Koreában, annak lehetőségét is kilátásba helyezte, hogy atomfegyvert vinne a Koreai-félszigetre.

Mindeddig az Egyesült Államok a világ egyetlen állama, ami atombombát dobott le egy másik országra, ezzel meggyilkolva negyedmillió civilt. Trump fenyegetései, miszerint “egész Észak-Koreát megsemmisíti”, arra engednek következtetni, hogy Hirosima és Nagaszaki példáját Észak-Koreában megismételnék.

http://www.hidfo.ru/2017/09/elitelte-a-nemet-kancellar-trump-nyilatkozatat/

Orosz hackerek beavatkozására számítanak a német választások előtt

Napokkal a Németországban tartandó szövetségi a választások előtt a demokrácia sérülékenységéről ír a The Atlantic magazin. A lap publicistája arra hívta fel a figyelmet, hogy korábban számos német politikus levelezését feltörték ismeretlen hackerek, és az akkor szerzett információk a következő napokban nyilvánosságra juthatnak.

Még ha közvetlen a szavazatszámláló szoftvereket nem is tudják befolyásolni ismeretlen hackerek, a németországi választások eredményére továbbra is befolyást gyakorolhat, hogy korábban ismeretlen személyek bizalmas információkhoz jutottak német politikusokról egy hackertámadás során – áll a The Atlantic magazin hasábjain megjelent publicisztikában.

A lap – összhangban a német kormánypolitikusok korábbi nyilatkozataival – felelevenítette az orosz hackerekkel kapcsolatban generált aggodalmakat, és attól tart, hogy egy korábbi hackertámadás során Moszkva kezébe juthattak német politikusokról bizalmas információk.

“Még ha a szavazáshoz használt szoftver nem is kompromittálódik, a kormány továbbra is a hackerek célpontja marad. Németország 2015-ben szenvedte el az eddigi legszéleskörűbb behatolást, melynek során a támadók 15 országgyűlési képviselő levelezését törték fel. A szövetségi nyomozóhatóságoknak hónapokba telt, hogy felismerjék a támadás kiterjedtségét, majd újabb szoftvereket telepítsenek a Bundestag hálózataira” – írták.

A lap szerint, amennyiben Moszkva befolyásolni akarja a németországi választások kimenetelét, ez a következő napokban megtörténhet.

“A támadók egyelőre nem hozták nyilvánosságra az akkor szerzett adatokat; egyes törvényhozók azt gondolták, talán nem is érdekelték őket a Bundestag levelei. Mások azonban attól tartanak, hogy a kiszivárgott információkat a következő napokban hozhatják nyilvánosságra, hogy ezzel befolyásolják a választások eredményét.”

A The Atlantic beszámolója visszaidézi, hogy hetekkel az amerikai elnökválasztás után Angela Merkel német kancellár egy adatvédelmi szakértőt kért fel arra, hogy tájékoztassa a kormány tagjait a rájuk leselkedő veszélyekről. Emellett egy másik találkozóról is beszámol, melynek során Hans-Georg Maassen, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője az úgynevezett “fehér propaganda” veszélyeiről értekezett, és annak lehetőségéről beszélt, hogy idegen országok illegális úton szerzett információkat hozhatnak nyilvánosságra a német választások befolyásolása céljából.

A The Atlantic azt írja, a hackerek által szerzett információkkal külföldi országok (itt a lap az oroszellenes hangulatkeltésre fekszik rá) befolyásolni tudják a belföldi közvéleményt is, ami “valós fenyegetést jelent a demokráciára nézve”. A lap szerint a modern demokrácia még soha nem volt ennyire sérülékeny, ma szinte minden fontosabb társadalmi folyamat online hálózatok bevonásával zajlik, és maga a szavazás folyamata, illetve a szavazatszámlálás is támadási felület ebből a szempontból, miközben az új kiber-biztonsági kihívásokra egyelőre nincs biztos megoldás.

http://www.hidfo.ru/2017/09/orosz-hackerek-beavatkozasara-szamitanak-a-nemet-valasztasok-elott/

Az USA atomfegyvert vinne Dél-Koreába

Hónapokkal azután, hogy az amerikai rakétakomplexumok érkezése sokkolta a dél-korai közéletet, az Egyesült Államok annak lehetőségéről folytat tárgyalásokat, hogy atomfegyvert vinne a Koreai-félszigetre.

Washington és Szöul “megvitatta annak lehetőségét”, hogy az Egyesült Államok taktikai atomfegyvereket helyezne el a Koreai-félszigeten – mondta James Mattis amerikai védelmi miniszter, aki korábban a koreai válság “katonai megoldását” helyezte kilátásba.

Hétfői sajtótájékoztatóján Mattist újságírók kérdezték azzal kapcsolatban, hogy a dél-koreai védelmi miniszter Washingtonban tett látogatása után egy parlamenti felszólalása alkalmából beszélt a taktikai atomfegyverek elhelyezésének lehetőségéről.

Kérdésre a védelmi miniszter elismerte; valóban tárgyalásokat folytattak az amerikai atomfegyverek Dél-Koreába hozásáról.

“Nyílt párbeszédet folytatunk szövetségeseinkkel bármilyen felmerülő témában. Nem csak barátok, de megbízható szövetségesek is vagyunk” – mondta.Mattis elmondása szerint vannak olyan katonai opciók a koreai válság megoldására, melyek nem sodorják veszélybe Dél-Koreát, de erről bővebb információt nem közölt.

“Léteznek olyan katonai opciók, melyekkel élni fogunk szövetségeseink és saját érdekeink védelmében” – mondta.

A védelmi miniszter egyúttal azt is kijelentette, hogy nem fogják lelőni az észak-koreai ballisztikus rakétákat, kizárólag abban az esetben, ha azok közvetlen fenyegetést jelentenek az Egyesült Államokra.http://www.hidfo.ru/2017/09/az-usa-atomfegyvert-vinne-del-koreaba/

Görögországban bíróság elé állítanak egy CIA-ügynököt

Bizonyítottá vált, hogy a CIA meg akarta gyilkolni a görög miniszterelnököt egy Oroszországgal kötött gázüzlet miatt. A görög hatóságok 2012 óta nyomoznak az ügyben, most egy amerikai ügynököt bíróság elé állítanak a gyilkossági kísérletet előkészítő információgyűjtés kapcsán.

Bíróság elé állítják a CIA egy ügynökét Görögországban, miután sikerült bizonyítékot gyűjteni arról, hogy részt vett a miniszterelnök elleni gyilkossági kísérlet előkészítésében. William Basilt kémkedéssel és a volt miniszterelnök Kosztasz Karamanlisz telefonjának lehallgatásával vádolják.

A 65 éves amerikai állampolgár – az amerikai nagykövetség korábbi alkalmazottja – ellen 2015 februárban adták ki az elfogatási parancsot. A Dimokratia görög napilap információi szerint az amerikai-görög kettős állampolgár a ’90-es évek közepe óta állt a CIA szolgálatában. A nyomozóhatóságok szerint 2004-ben négy telefont vásárolt Görögországban, ebből háromról sikerült bebizonyítani, hogy a miniszterelnök lehallgatására használták.

Basil ellen kémkedés és államtitkok illegális úton való megszerzése miatt emelnek vádat. Emellett vádat emelnek Mihalis Karhimakis szocialista képviselő ellen is, aki a nemzetbiztonsággal kapcsolatos dokumentumokat adott át az amerikai titkosszolgálatnak.

Karamanlisz, aki 2004 és 2009 közt volt Görögország miniszterelnöke, kísérletet tett az Oroszországgal folytatott energetikai együttműködés fokozására, és tárgyalásokat folytatott a Déli Áramlat megvalósításával kapcsolatban. A projekthez kifejezetten ellenségesen viszonyult az Amerikai Egyesült Államok kormánya.

A görög hatóságokat orosz titkosszolgálatok figyelmeztették a készülő gyilkossági kísérletre, melynek célja, hogy nyomást gyakoroljon a görög kormányra és megváltoztassa annak külpolitikáját. A merénylet célja az lett volna, hogy megakadályozza Görögország gazdasági és politikai természetű közeledését Oroszországhoz, ami akkoriban kezdett több kulcsfontosságú területen, többek közt az energetikában és fegyvergyártás kapcsán is fokozódni.

Az ügyészség 2012-ben rendelte el a nyomozást a merényletkísérlet kapcsán. Akkoriban a hatóságok még ismeretlen személy ellen nyomoztak, a sajtó pedig partnerország titkosszolgálatai által tervezett gyilkossági kísérletről beszélt, de nem hangsúlyozták, hogy ez alatt az Egyesült Államokat kell érteni. Mára a nyomozóhatóságok elegendő bizonyítékot gyűjtöttek ahhoz, hogy kijelenthető legyen, a CIA állt a miniszterelnök elleni gyilkossági kísérlet mögött.

http://www.hidfo.ru/2017/09/gorogorszagban-birosag-ele-allitanak-egy-cia-ugynokot/

Az ukránok nincsenek megelégedve az uniós társulási egyezménnyel

Az ukrán hatóságok nincsenek megelégedve az Európai Unióval megkötött társulási egyezménnyel, és annak felülvizsgálását szorgalmazzák. Kiderült: az ukrán exportőrök nem profitálnak az egyezményből, az európai termékek viszont elárasztották Ukrajnát.

Natalija Mikolska kereskedelmi biztos szerint Kijev újra akarja tárgyalni az Európai Unióval kötött társulási egyezmény feltételeit, mert az egyezménnyel bevezetett kvóták előnytelennek bizonyultak Ukrajna számára. Elmondása szerint tovább kell erősíteni az európai-ukrán kereskedelmi kapcsolatokat, a jelenleg érvényben lévő szabályozással pedig az a probléma, hogy Ukrajna nem exportálhat eleget Európába.

Az Európai Unió és Ukrajna közti társulási egyezmény részlegesen 2016 január 1-jén lépett működésbe, majd 2017 szeptember 1-jén teljes körűvé vált. Az EU 36 féle ukrán termékre vetett ki kvótákat, melyek azt szabályozzák, mekkora értékben exportálhatnak ukrán vállalkozások az EU területére.

Miközben az Európai Unió Ukrajna fő kereskedelmi partnere, és az ország import termékeinek több mint 40%-a az EU-ból érkezik, az Ukrán Mezőgazdasági Klub (UKAB) adatai szerint Ukrajna már az első negyedévben elhasználta az exportkvótákat. Ez azt jelenti, hogy az európai termékek akadálytalanul áramlanak Ukrajnába, az ukrán cégek azonban nem exportálhatnak eleget Európába.

Viktor Janukovics idején az ukrán kormány amiatt nem írta alá a társulási egyezményt, mert tisztában voltak azzal, hogy az előnytelen lenne Ukrajna számára. Az ukrán kormány 2014-es elmozdítása után azonban az új kormány aláírta az egyezményt, majd most, annak életbe léptetése után akarják módosítani ugyanazon indokok mentén, ami miatt Janukovics az aláírását megtagadta.


http://www.hidfo.ru/2017/09/az-ukranok-nincsenek-megelegedve-az-unios-tarsulasi-egyezmennyel/

Több száz német vállalat ellenzi az oroszellenes szankciókat

Több száz német vállalat fejezte ki tiltakozását azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok a múlt hónap folyamán újabb szankciókat hozott Oroszország ellen.

Több száz német vállalat egyöntetűen ellenzi az USA által elfogadott újabb Oroszország elleni szankciókat, egy a Német-Orosz Kereskedelmi Kamara (AHK) által végzett felmérés szerint. A kutatásban 193, Oroszországban is üzleti tevékenységet folytató német cég vett részt, és 97%-uk arról számolt be, hogy a szankciók kifejezetten negatív hatást gyakorolnak az üzletre.

Rainer Seele, az AHK elnöke és az OMV osztrák energetikai cég vezérigazgatója azt mondta, az újabb amerikai szankciók kifejezetten az Északi Áramlat 2 ellehetetlenítését célozzák, ami a Gazprom és számos európai energetikai cég közös projektje.

“A szankciók kifejezetten az Északi Áramlat 2-t célozzák. […] Az a benyomásunk támadhat, hogy a projektet félúton megakadályozzák, hogy ezáltal az amerikai cégek Európába exportálhassák az orosz gáznál jóval drágább cseppfolyósított földgázt – ezzel az Egyesült Államokban teremtve munkahelyeket” – mondta.

Seele elmondása szerint a Gazprommal üzletelő európai cégek újra kell értékeljék az Északi Áramlat 2 finanszírozásának mechanizmusát;

a szankciók eredményeként ázsiai bankok felé kell forduljanak, emellett az európai bankok helyett orosz bankok finanszírozhatják a projekt megvalósítását.

Az AHK kutatása során a megkérdezett vállalatok 52%-a adta azt a választ, hogy kifejezetten aggódik az újabb amerikai szankciók rájuk gyakorolt közvetlen hatása miatt. Kétharmaduk pedig támogatja a kamara arra vonatkozó követeléseit, hogy a német kormánynak cselekednie kell, ha az amerikai szankciók európai vállalatok érdekeit sértik.

Seele egy szerdán tartott konferencián felszólította a német kormányt, hogy adjon határozott választ az amerikai szankciókra.

“Az Oroszországban működő német vállalatok nevében felszólítjuk a német kormányt és az Európai Bizottságot, hogy hozzanak ellenintézkedéseket az amerikai szankciókkal szemben. Konstruktív lépésekre van szükség, hogy a vállalatok számára biztonságos környezetet teremtsünk; a közös gazdasági térségek jövőjének szavatolása és az Európai Unió energetikai biztonságának garantálása érdekében.”

Seele egyúttal Moszkvát is arra kérte, hogy tartózkodjon az esetleges újabb ellenszankciók életbe léptetésétől.

A Német-Orosz Kereskedelmi Kamara több mint 800, a két ország közti kereskedelem akadálytalanságában érdekelt vállalkozás képviseletében jár el.

http://www.hidfo.ru/2017/09/tobb-szaz-nemet-vallalat-ellenzi-az-oroszellenes-szankciokat/

Katalóniában szavazóurnákat foglal le a rendőrség (Katalóniának szigetnek kell lennie a Fenevad területéről menekültek részére)

Spanyolországban fegyveres rendőrök vadásznak a katalán függetlenségi referendumra szánt szavazólapokra, urnákra és szavazásra buzdító szórólapokra. Katalóniában nyomdákat, újságok szerkesztőségeit kutatják át, és lefoglalnak mindent, ami a népszavazáshoz köthető.

A helyi sajtó szerint több mint hatezer szavazóurnát készítettek elő az október 1-re kiírt függetlenségi referendumra, ezekről a függetlenségi referendumot támogató katalán rendőrvezető, Toni Castejon azt állítja, a rendőrség sem tudja, hol vannak. A madridi kormány mindent elkövet a népszavazás megakadályozása érdekében; a Reuters beszámolója szerint Katalónia hivatali vezetőire börtönbüntetést róhatnak a referendum támogatása esetén.

Albert Batet, egy katalán község polgármestere a lapnak nyilatkozva azt mondta, a rendőrség a polgármestereket, a nyomdákat, helyi lapok szerkesztőségeit egyaránt zaklatja a referendumhoz köthető eszközök után kutatva, amivel “a demokrácia határait feszegetik.”

Azok a helyi hivatalok, melyek helyt adnak a népszavazásnak, szintén jogi eljárást kockáztatnak. A madridi hatóságok emellett már azzal is fenyegetőztek, hogy lekapcsolják az áramot azokban az iskolákban, melyek szavazóhelyként működnek október 1-jén. A szavazólapok elosztásában résztvevő személyeket szintén büntetőeljárás alá vonják.

A spanyol belügyminisztérium szerint pénteken a rendőrség több mint százezer, a kampányhoz használt hirdetési anyagot foglalt le, bár arról nem számoltak be, hogy hol zajlottak a rajtaütések és pontosan mit foglaltak le.

Katalónia legfelsőbb bírósága szintén figyelmeztetéseket adott ki hét napilapnak, hogy ne vegyenek részt a referendum előtti kampányban, a postai alkalmazottakat pedig felszólították, hogy ne vegyenek részt a választási anyagok elosztásában.


Szombaton az El Vallenc katalán lap szerkesztőségét kutatták át rendőrök. A több mint 5 órán át zajló kutatás során spontán tüntetés szerveződött a szerkesztőség épülete elé, ahol a résztvevők a függetlenségi referendum engedélyezését követelték.

A függetlenségi referendum weboldalát működtető irodát már szerdán lezárták a hatóságok. Carles Puigdemont katalán elnök saját Twitter-oldalán 24 órán belül egy új linket adott a weblaphoz. Az új weboldal működtetéséről a WikiLeaks alapítója, Julian Assange gondoskodott, aki maga is támogatja a katalán függetlenségi referendumot.

http://www.hidfo.ru/2017/09/kataloniaban-szavazournakat-foglal-le-a-rendorseg/

A hot spot bezárását kérte Lampedusa polgármestere

A Lampedusán működő regisztrációs központ (hot spot) bezárását kérte az olasz belügyminisztériumtól Salvatore Martello, a dél-olaszországi sziget polgármestere arra hivatkozva, hogy a migránsok veszélyeztetik a közbiztonságot – jelentette az olasz sajtó vasárnap.

A szigetet június óta vezető Salvatore Martello hétvégén tartott első sajtótájékoztatóján a Lampedusán található regisztrációs központ bezárását sürgette. A polgármester kijelentette: a hot spot “semmire nem jó”, csak Lampedusát veszélyezteti.

Salvatore Martello elmondta, hogy a központban jelenleg 180 tunéziai tartózkodik, aki szabadon elhagyhatja a tábort. “Bűnöznek, lopnak, a presszókba járnak berúgni, az utcán a nőket molesztálják” – mondta a mintegy 6 ezer lakosú sziget polgármestere.

Lampedusára a nyolcvanas évek végétől érkeznek migránsok Észak-Afrikából. A szigeten működő bevándorlóközpontot 2015-ben regisztrációs központtá alakítottak át. Volt időszak, amikor tízezren is tartózkodtak a táborban, jóval meghaladva a helyi lakosok számát. A táborban gyakori volt a tüntetés, gyújtogatás, ezért többször is kiürítették, Olaszország más részeire szállítva innen a migránsokat.

Ferenc pápa első látogatása Lampedusára vezetett 2013 júniusában. A sziget korábbi polgármestere, Giusi Nicolini idén UNESCO-békedíjat kapott a migránsok befogadásáért. Nicolini úgy kommentálta utódja szavait, hogy Salvatore Martello “terrorizmust szít”.

A korábbi polgármester szerint Lampedusán csak egy lopási eset történt, és a sziget közbiztonsága nem veszélyes, ezt bizonyítja, hogy tele van turistákkal. Giusi Nicolini elismerte azonban, hogy Tunéziából folyamatosan érkeznek migránsok, akik gazdasági bevándorlóknak számítanak, ezért vissza kell toloncolni őket, ez azonban az olasz hatóságok késedelme miatt lassan történik.

MTI

Német sajtó: összhangban lenne az európai normákkal a magyar állami vagyon lefoglalása

Napokkal azután, hogy az európai sajtó Angela Merkel “Magyarország elleni háborújáról” írt, a Die Zeit német lap arról értekezik, hogy le kellene foglalni magyar állami vagyontárgyakat, ha Magyarország nem engedi a migránsok kényszerbetelepítését.

“Az Európai Unió területén a magyar államhoz tartozó földterületeket és ingatlanokat is le lehetne foglalni és el lehetne adni” abban az esetben, ha Magyarország nem fogadja el az Európai Bíróság döntését és nem hajlandó azonnal megkezdeni a migránsok betelepítését – áll a Die Welt beszámolójában.

A Die Zeit német lap szakértőkre hivatkozva szintén azt írja, hogy

a magyar állami vagyon lefoglalása teljes mértékben összhangban lenne az európai normákkal.

148apponyi_albert_530.jpg

A beszámoló szerint, bár korábban soha nem volt példa ehhez hasonló intézkedésre, az Európai Uniónak nem lesz más választása, ha Magyarország elutasítja az Európai Bíróság döntését és nem akar részt venni a kötelező elosztási kvóta programjában.

A lap által hivatkozott szakértő kifejtette, hogy amennyiben Magyarország nem kezdi meg a betelepítést, az Európai Unió bírságokat szabhat ki. Ebben az esetben felmerül annak lehetősége, hogy a magyar kormány nem akarja kifizetni a bírságot sem – erre válaszként az Európai Unió megkezdené az EU területén lévő magyar állami tulajdon lefoglalását.

http://www.hidfo.ru/2017/09/nemet-sajto-osszhangban-lenne-az-europai-normakkal-a-magyar-allami-vagyon-lefoglalasa/

Amerikai katonai szállítmányt loptak el Lengyelországban

A kép illusztráció.

Egy nappal azután, hogy a kelet-Európában állomásozásra készülő amerikai katonák és vasúti úton szállított harcjárművek megérkeztek Lengyelországba, a vasúti transzportról máris ellopták egy konténer tartalmát. A hatóságok tagadják, hogy a lopott szállítmányban fegyverek lettek volna.

Több mint 56000 dollár értékű katonai szállítmányt loptak el egy vasúti transzportról Zagan környékén (nyugat-Lengyelország) – derült ki a TVN24 beszámolójából. A lengyel forrás az ügyészség közlését idézve azt állítja;

az ellopott konténer nem tartalmazott fegyvereket, lőszert, vagy robbanóanyagot.

Az incidens egy nappal azután történt, hogy a Kelet-Európában állomásozásra készülő amerikai katonák és vasúti úton szállított hadifelszerelés megérkezett Gdansk területére.

A védelmi minisztérium közlése szerint a vasúti transzporttal érkezett többek közt 87 M1 Abrams harckocsi, 103 Bradley gyalogsági páncélozott harcjármű és 18 Paladin önjáró tarack, emellett számos tehergépkocsi.

A varsói ügyészség és a katonai rendőrség közös vizsgálatot indított a történtek miatt.


http://www.hidfo.ru/2017/09/amerikai-katonai-szallitmanyt-loptak-el-lengyelorszagban/Tíz amerikai harckocsi megsérült Lengyelországba szállítás közben

Helyi sajtóhírek szerint komoly károk keletkeztek egy vasútállomáson és tíz amerikai harckocsi megrongálódott Lengyelországba szállítás közben.

Tíz amerikai harckocsiban keletkeztek károk, miközben azokat vasúti transzporttal szállították Lengyelországban – derült ki lengyel sajtóorgánumok keddi beszámolóiból.

A Torun környékén történt incidensről beszámoló helyi lap azt írta; a Gdansk-ból vasúti úton szállított 37 amerikai harckocsiból 10-ben keletkeztek sérülések. Az ügyészség tömegközlekedés megzavarása miatt rendelt el vizsgálatot.

A lap szerint a helyi rendőrség is megerősítette, hogy a harckocsik az amerikai hadsereghez tartoznak. A rendőrség egyúttal a logisztikában közreműködő személyeket is vizsgálta, akiket állítólag józannak találtak.

Napokkal ezelőtt mintegy 200 M1 Abrams harckocsi és Bradley gyalogsági páncélozott harcjármű érkezett tengeri úton Gdansk területére.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) jelenleg az Operation Atlantic Resolve keretén belül fokozza jelenlétét Lengyelországban. A művelet célja a NATO-jelenlét fokozása a kelet-európai országokban; ennek részeként több mint 3500 külföldi katona érkezett Lengyelországba.

Nemrég egy másik rejtélyes eset is történt az országba érkező amerikai hadianyaggal: ismeretlen személyek több mint 56000 dollár értékű katonai szállítmányt loptak el egy vasúti transzportról Zagan környékén. A lengyel forrás az ügyészség közlését idézve azt állította, a konténer nem tartalmazott fegyvereket, lőszert, vagy robbanóanyagot.

http://www.hidfo.ru/2017/09/tiz-amerikai-harckocsi-megserult-lengyelorszagba-szallitas-kozben/

A sajtó magyarázkodásra kényszerítette a német külügyminisztert

A Der Spiegel napilap kérdőre vonta a német külügyminisztert, amiért nem csak a német lapoknak nyilatkozik, hanem interjút adott a Russia Today hírügynökségnek.

Sigmar Gabriel az orosz-német kapcsolatok, az ukrán válság, a Krím kérdése és Katalónia függetlenségi törekvése kapcsán nyilatkozott a Russia Today német részlegének. A Der Spiegel német lap ezt követően egy interjú során azt kérdezte a külügyminisztertől, miért nyilatkozott egy olyan sajtóorgánumnak, ami “az orosz propaganda eszköze”.

A külügyminiszter azonban kiábrándító választ adott: nem lehet többé karanténban tartani a nem-nyugati sajtót, ehelyett hozzá kell szokni, hogy a médiapiaci verseny kiszélesedett.

“Német politikusként hozzá kell szoknunk, hogy már nem csak a mi megszokott médiánk létezik. Megjelentek az online közösségi hálók, emellett jelen vannak külföldi TV-csatornák, melyek német nyelven is elérhetőek. Egyébként is szóba állunk másokkal, például az Al Dzsazírával, miért ne tehetnénk meg ugyanezt kínai csatornákkal is?” – mondta.


A külügyminiszter ezen felül azzal indokolta az interjú szükségességét, hogy rengeteg olyan ember él Németországban, akik nem olvasnak Spiegel Onlinet, és hozzájuk a Russia Today-en keresztül lehet eljutni.

Tavaly novemberben, Strasbourgban az európai képviselők megszavaztak egy határozatot, mely szerint az Európai Unió “választ kell adjon az Oroszország által folytatott információs háborúra”. A határozat kiemelte a Russia Today-t és a Szputnyik hírügynökséget mint “ellenséges propaganda” eszközeit.

A Der Spiegel szintén azzal vádolta a két hírügynökséget, hogy dezinformációs kampányt folytatnak a választások előtt.

http://www.hidfo.ru/2017/09/a-sajto-magyarazkodasra-kenyszeritette-a-nemet-kulugyminisztert/

Novembertől nem kell tovább várakozni az osztrák határon

Eljött az idő, hogy az Európai Unió felhagyjon a krízismódban működő politikájával, és visszaálljon a rendes működésére, ehhez pedig novemberi határidővel meg kell szüntetni az ideiglenes belső határellenőrzéseket.

ezt Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság belügyi kérdésekért felelős tagja jelentette ki csütörtökön Brüsszelben, az EU-tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek tanácskozását követően.

Jelenleg az osztrák-magyar és az osztrák-szlovén határon, a német-osztrák határon, a dán-német határon, a Svédország déli és nyugati rendőrségi körzetében található kikötőkben és az Öresund hídnál, a Dániába, Németországba és Svédországba kompjáratokat üzemeltető norvég kikötőkben ellenőrzik a ki- és belépőket. A 2016-ban, a menekültválság hatására hozott, idén novemberig érvényes ideiglenes intézkedések meghosszabbítását a brüsszeli bizottságnak ellen kell jegyeznie.

Akkor az Európai Bizottság elővigyázatossági megfontolásokra hivatkozva indokoltnak tartotta a határellenőrzések újbóli bevezetését, de leszögezte, hogy az érintett tagállamok csak kivételes eszközként és szigorú feltételek mellett alkalmazhatják az ideiglenes belső határellenőrzést. A migrációs nyomás a nyugat-balkáni útvonal lezárásával lényegesen csökkent, az Európai Bizottság ebből - Avramopulosz szavai szerint - azt a következtetést vonta le, hogy

Eljött az ideje annak, hogy Európa visszatérjen a schengeni határok rendes működéséhez.

Avrampoulosz az EU további feladatairól is beszélt, szerinte az illegális migráció megállítására összpontosító uniós politika sikere Líbia stabilitásának megerősítésében, az illegális bevándorlók visszaküldési mechanizmusának felgyorsításában áll. Ezek mellett meg kell erősíteni a migránsok kiinduló és tranzitországaival folytatott együttműködést a kiváltó okok megelőzése érdekében.

A biztos az illegális bevándorlás elleni védelem mellett a legális bevándorlás fontosságát is hangsúlyozta - üzenve az uniós végzéseket be nem tartó magyar kormánynak:

ez ugyanis pozitív hatást gyakorol az unió gazdaságára és társadalmára egyaránt. Ennek sikere érdekében a tagországoknak be kell tartaniuk a menekültek áthelyezésére vonatkozó vállalásaikat is.

Avramopulosz azt mondta, hogy az Európai Unió Bíróságának múlt heti döntése egyértelmű útmutatást nyújt arra vonatkozóan, hogy az európai szolidaritás "nem szabadon választható". A biztos arra szólította fel a tagországok képviselőit, hogy az uniós szabályok és ígéreteik betartásával mutassanak szolidaritást.

A biztos ígéretet tett arra, hogy a Bizottság hamarosan bemutatja intézkedéscsomagját, mely a schengeni országok közti együttműködést javítja majd az olyan új kihívásokkal szemben, mint a terrorizmus.

(MTI)

Német sajtó: az USA németországi bázison át szállított fegyvert Szíriába

Egy nyugat-Németországban működő amerikai légitámaszpont volt a szíriai lázadók felfegyverzésének fő logisztikai csomópontja – derült ki a Süddeutsche Zeitung szerdai beszámolójából.

A német lap szerint az amerikai hadsereg a német hatóságok engedélye nélkül arra használta egy Németországban működtetett létesítményét, hogy ott tárolja és onnan kiindulva szállítsa a szíriai lázadóknak szánt fegyvereket. A beszámolóban az áll, hogy ezt a tevékenységet illegálisan folytatták, az amerikai hadsereg sérthette Németország törvényeit.

A Süddeutsche Zeitung szerint az amerikai hadsereg Románián és Bulgárián, vagy a Németországban működtetett létesítményeken keresztül juttatta el a fegyverszállítmányokat Törökországba, ahol a szíriai kormánnyal hadban álló lázadó csoportok arra hivatkozva kapták meg a fegyvereket, hogy azokat az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen használják.

A német kormány tagadja, hogy tudomása lett volna a Ramstein légibázison át zajló illegális fegyverkereskedelemről, de a lap szerint a kormánynak is tudomása lehetett róla, legfeljebb részleteket nem akart tudni és szabad kezet adott az amerikaiaknak.

Az Egyesült Államok Különleges Műveleti Parancsnokságának (SOCOM) szóvivője a lapnak nyilatkozva szintén tagadta, hogy Németországban tároltak volna Szíriába küldött fegyvereket. A SOCOM közleményében az áll, hogy nem történtek fegyverszállítások közvetlen Szíriába tartó járatokon. Arra a kérdésre azonban, hogy más útvonalon küldtek-e fegyvert Németországból Szíriába, nem válaszolt a szóvivő.

http://www.hidfo.ru/2017/09/nemet-sajto-az-usa-nemetorszagi-bazison-at-szallitott-fegyvert-sziriaba/

Törökország aláírta a szerződést az orosz rakétakomplexumok megvételére

A török államfő keddi közlése szerint aláírták a szerződést az orosz Sz-400 rakétavédelmi rendszer megvásárlására vonatkozóan, és Törökország már teljesítette a szerződés szerinti kifizetés első részletét. Az amerikai kritikákra vonatkozóan azt mondta; “a saját házunkban mi vagyunk az úr.”

“Az Egyesült Államokra kellett volna várnunk? Törökország továbbra is meghoz minden szükséges intézkedést a nemzetbiztonság garantálása érdekében. A saját házunkban mi vagyunk az úr.”mondta Recep Tayyip Erdogan török államfő, az orosz rakétakomplexumok megvásárlására adott amerikai reakciókra vonatkozóan.

Kedden az ügyben illetékes török és orosz hivatalok is arról számoltak be, hogy sikerült megállapodásra jutni az Sz-400 értékesítésével kapcsolatban, és Törökország már teljesítette a szerződés szerinti kifizetés első részletét.

A Pentagon a történtek kapcsán értesítette Törökországot az Sz-400 megvásárlásával kapcsolatos fenntartásairól, amit azzal indokolt, hogy Törökország NATO-tagként a NATO-standardnak megfelelő védelmi rendszereket kellene vásároljon. Márciusban azonban a török védelmi miniszter, Fikri Isik azt mondta, az interoperabilitás hiánya nem jelent gondot számukra, mert az új rakétavédelmi rendszereket nem fogják integrálni a NATO közös légvédelmébe.

Törökország azt követően kezdett a NATO-országok által használt rakétakomplexumokkal szemben más alternatívát keresni, miután a szíriai határon hackertámadás érte a NATO Patriot-komplexumait, melyek felett ennek következtében elvesztették az ellenőrzést.

2015 júliusában a Local német napilap arról számolt be, hogy hackertámadás érte a NATO Törökországban állomásozó Patriot-rendszereit. A lap szerint magát a behatolást nem is vették észre a NATO-erők; a kibertámadás tényét akkor ismerték fel, amikor a Patriot rakétakomplexumok ki nem adott parancsokat kezdtek végrehajtani, és számos nemkívánt rakétaindítás történt.

Alig néhány héttel azután, hogy ismeretlen hackerek átvették az irányítást a NATO rakétaindítások felett, az USA és Németország egyaránt megkezdte a Patriot komplexumok kivonását Törökországból. Négy hónappal a hackertámadás után már a nemzetközi sajtó számára is ismert tény volt, hogy Törökország nem a NATO-tól vásárol rakétavédelmi rendszert, ehelyett Kínával és Oroszországgal folytat tárgyalásokat.

http://www.hidfo.ru/2017/09/torokorszag-alairta-a-szerzodest-az-orosz-legvedelmi-rendszer-megvetelere/Külügyminisztérium:
NATO-tagállam is vehet fegyvert Oroszországtól

A francia külügyminisztérium szerint Törökország szuverén döntési jogával élt, amikor megvásárolta az orosz Sz-400 rakétakomplexumot, és ez nem olyan döntés, amihez a nyugati országok hozzá kellene szóljanak.

Franciaország nem tartja helyénvalónak, hogy bármilyen kommentárt fűzzön az Sz-400 rakétakomplexum Törökország általi megvásárlásához, mert erről a török fél szuverén országként maga rendelkezett – mondta Agnes Romatet-Espagne külügyi francia szóvivő, szerdai sajtótájékoztatóján.

Kedden a török és orosz kormány megállapodásra jutott az Sz-400 megvásárlásával kapcsolatban, aminek kapcsán a török államfő közölte; már ki is fizették az első részletet az új védelmi rendszerért.

“A hadifelszerelések vásárlása Törökország szuverén döntése, amihez a NATO tagállamai nem kell semmit hozzászóljanak”mondta.

Németország külügyminisztériuma szintén kifejezésre juttatta, hogy nem ítélik el a történteket. Martin Schafer külügyi szóvivő szerint a német kormány nem aggódik az orosz fegyverüzlet miatt.

“Nem tekintünk komoly fenyegetésként erre az ügyre. Tisztában voltunk azzal, hogy Törökország és Oroszország közt tárgyalások zajlanak az Sz-400 megvásárlásával kapcsolatban”mondta, hozzátéve, hogy ennek ellenére a NATO-országok számára előnyösebb lenne, ha azonos fegyverrendszereket használnának.

Bár a francia és német külügyminisztérium nem aggódik a történtek miatt, az amerikai hivatalok már kifejezték elégedetlenségüket a törökök döntésével kapcsolatban. A Pentagon szerint Törökország számára továbbra is a NATO által használt, amerikai gyártású rakétavédelmi rendszerek jelentenék a legjobb megoldást.


http://www.hidfo.ru/2017/09/kulugyminiszterium-nato-tagallam-is-vehet-fegyvert-oroszorszagtol/

A liberálisok tovább erőltetik a fajelméletet

Az Index.hu a Kaliforniai Egyetem kutatására hivatkozva azt írja, jobb a tanulmányi átlaga azoknak a diákoknak, akik más etnikumhoz tartozó személyekkel vannak kapcsolatban.

Jobb jegyeik lesznek azoknak a diákoknak, akik olyan iskolába járnak, ahol változatos az etnikai összetétel – írja az Index.hu, egy a Kaliforniai Egyetem diákjainak tanulmányi eredményeit vizsgáló kutatásra hivatkozva.

A lap szerint azoknak a diákoknak, akik legalább egy más etnikumú személlyel ebédeltek együtt, jobb lett a tanulmányi átlaguk, mint azoknak, akik csak saját etnikumukhoz tartozó személyekkel folytattak interakciót.

“A kutatók eredményei azt sugallják, hogy az iskolákban minél több lehetőséget kellene adni etnikailag változatos interakciókra az ebédidőn is túl”írták.

A liberális lap által idézett kutatási eredmények illeszkednek ahhoz a – nyugati országokban terjesztett – fajelmélethez, miszerint a vegyes-házasságokból születő gyermekek szebbek és okosabbak, mint az azonos etnikumú szülők gyermekei.

Korábban ugyanezt a fajelméletet próbálták alátámasztani az Edinburgh Egyetemen végzett vizsgálatok is. A 2015-ös program során a világ országaiban végzett több mint 100 kutatás során rögzített egészségügyi és genetikai információkat elemezték, majd arra a következtetésre jutottak, hogy a kevert etnikumú gyermekek intelligensebbek, alapvetően jobb kognitív képességekkel rendelkeznek, és nagyobb eséllyel jutnak diplomához.

A kutatások tárgya alapján ráadásul lényegi hasonlóság fedezhető fel a XX. századi fajelmélet és a napjainkban a globalizációt népszerűsítő liberálisok eszméi közt; mindkét irányzat feltételezi, hogy az egyén bizonyos tulajdonságai (pl. intelligencia) fajilag determináltak. A két irányzat közti különbség, hogy míg a XX. századi fajelmélet a rasszok keveredését ellenezte, a XXI. századi liberális fajelmélet a rasszok keveredését tartja kívánatosnak.

http://www.hidfo.ru/2017/09/a-liberalisok-tovabb-eroltetik-a-fajelmeletet/

Könnygáz-támadás történt Frankfurt repülőterén

A frankfurti rendőrség közleménye szerint ismeretlen személyek könnygázt vetettek be a város repülőterén.

Több utas is különböző egészségügyi panaszokról számolt be, miután ismeretlen személyek könnygázt vetettek be Frankfurt repülőterén. A délelőtt 11 körül történt incidens után legkevesebb 6 személy jelentkezett valamilyen panasszal, főként légzési nehézségekkel és szem-irritációval.

A rendőrségi közlemény szerint folyamatban van a történtek kivizsgálása.


http://www.hidfo.ru/2017/09/konnygaz-tamadas-tortent-a-frankfurti-repuloteren/

Merkel Németország egyesítéséhez hasonlította a Krím-félszigeten történteket

Angela Merkel német kancellár a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak adott interjú során párhuzamot vont a Krím-félsziget Oroszországhoz csatlakozása és Németország egyesítése közt.

“Amikor azt hallom, hogy a Krím annektálását egyszerűen el kell ismerni, arra gondolok, mi történt volna, ha a Német Demokratikus Köztársaságot ugyanezen módon kezelték volna, egy olyan jelszó mentén, mely szerint Németország megosztott marad, és semmit nem tehetünk.”mondta a kancellár a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak nyilatkozva.

Korábban Christian Lindner, a német Szabad Demokrata Párt vezetője javasolta, hogy a német kormány átmenetileg ne foglalkozzon a Krím kérdésével, és anélkül építse kapcsolatait Oroszországgal, hogy a Krím-félszigettel kapcsolatos nézeteltéréseket figyelembe vennék.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfőn reagált Angela Merkel kijelentésére; “El tudta volna bárki is képzelni néhány évvel ezelőtt, hogy a német kancellár megoldja a bonyolult krími dilemmát azáltal, hogy a német egyesítés kontextusában említi?” – kérdezte. Zaharova emellett visszaidézte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2015-ös müncheni konferencián tett kijelentését; “Németország egyesítése referendumok nélkül történt, és mi aktívan támogattuk ezt a folyamatot.”

“Nem Ukrajna és a Krím-félsziget, hanem Oroszország és a Krím népe lett elválasztva saját akaratuk ellenére. Ezt nem csak a 2014-es referendum erősíti meg, hanem a Szovjetunió összeomlása utáni referendumok és népszavazási kísérletek is” – mondta.

A Krím-félsziget 2014. március 16-án tartott népszavazást, melynek során a félsziget többségi orosz lakossága úgy döntött, hogy elszakad az atlantista befolyás alá került Ukrajnától, és csatlakozik az anyaországhoz.

Németország a második világháború után évtizedeken át két részre szakadt állapotban létezett; az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia által irányított Német Szövetségi Köztársaság (NSZK), és a Szovjetunió irányítása alatt álló Német Demokratikus Köztársaság (NDK). A Szovjetunió összeomlásával az NDK feletti szovjet befolyás megszűnt, az NSZK feletti amerikai befolyás azonban nem szűnt meg, így a keleti területek annektálásával megtörtént Németország egyesítése.

http://www.hidfo.ru/2017/09/merkel-nemetorszag-egyesitesehez-hasonlitotta-a-krim-felsziget-helyzetet/

Érthetetlen: nekünk nem fizetnek, Törökországnak és Líbiának adják az uniós pénzeket (Fenevad Szaharába akar kerítést)

Az Európai Unió nem akarja kifizetni Magyarországnak az uniós határvédelem költségeit, de eközben 6 milliárd eurót fizetne Líbiának ugyanerre a célra.

Az Európai Unió előszeretettel osztogatja a tagállamok pénzét nem-európai országoknak a migrációs válság kezelése céljából – derült ki az Európai Parlament elnökének vasárnapi nyilatkozatából. Antonio Tajani szerint Líbiával is kellene egy olyan migrációs egyezményt kötni, mint amit korábban Törökországgal, emellett az egyezménybe más afrikai országokat – Nigert és Csádot – is be kellene vonni.

A 2016 márciusában kötött migrációs egyezmény szerint az Európai Unió 6 milliárd eurót fizet Törökországnak, cserébe azért, hogy a török hatóságok feltartóztassák és saját területükön táborokban elhelyezzék a migránsokat. Tajani ugyanezt az összeget, 6 milliárd eurót ígéri Líbiának és két másik afrikai országnak, cserébe azért, hogy táborokat építsenek a migránsoknak.

Augusztus 31-én a magyar miniszterelnök Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének küldött levelében arra kérte a Bizottságot, hogy utólagosan fizesse ki annak az összegnek a felét, amit Magyarország az EU külső határainak megvédésére fordított. A mintegy 400 millió eurós összeg kifizetését a Bizottság elnöke azonnal visszautasította.

Miközben az Európai Unió saját tagállamának nem akar kifizetni 400 millió eurót az EU egy külső határszakaszának megvédésére, közel-keleti és afrikai országoknak milliárd eurókat fizet ki abból a célból, hogy “csökkentse a migrációs nyomást”. Törökország után nemsokára Líbia, Niger és Csád is kaphat 6 milliárd eurót az uniós költségvetésből.

http://www.hidfo.ru/2017/09/erthetetlen-nekunk-nem-fizetnek-torokorszagnak-es-libianak-adjak-az-unios-penzeket/

Magyarországra erőszakolná a migránsokat a New York Times

Az amerikai lap szerint az európai országok el kell osszák egymás közt a sokszínűséget, a magyar kormány pedig arrogáns, amiért nem beengedte a migránsokat, hanem kerítést épített.

A migrációs válság elmélyítésével vádolja Magyarországot a New York Times egy tegnap kiadott szerkesztőségi állásfoglalásban. Az amerikai lap szerint a migrációs válság megoldását az jelentené, hogy az európai országok kitalálják, hogyan osszák el egymás közt a nyitott határokon át beáramló arabokat és afrikaiakat.

“Vitathatatlanul egy bonyolult probléma ez, amit nem könnyít meg bizonyos közép- kelet-európai országok barátságtalan magatartása – különösen Magyarországé, ami makacs módon ellehetetlenítette a menekültek belépését” – írták.

Az amerikai lap szerint “szégyen, amit Magyarország művel”, mert általánosságban elfogadta az emberi jogok és humanitáriusság nemzetközi alapelveit, és a publicisztika szerint a határvédelem sérti ezeket az elveket.

Az amerikai lap publicisztikája leplezetlenül sértegeti a magyar lakosságot, és bővelkedik a különböző negatív jelzőkben Magyarországra vonatkozóan. Amellett, hogy “szégyenről” és “barátságtalanságról” beszél, a magyar kormány tagjaira is különféle sértő megjegyzéseket tesz. Például az Európai Bíróság által hozott kvótadöntés kapcsán tett magyar külügyminiszteri nyilatkozatot “mérges” reakciónak nevezte, a miniszterelnököt pedig “arrogánsnak” nevezi, amiért arra kérte az Európai Uniót, hogy részben finanszírozza a schengeni övezet külső határainak védelmét.

“Magyarország keményvonalas miniszterelnöke, Orbán Viktor ráadásul odáig merészkedett, hogy pénzt kért az Európai Uniótól arra, hogy megvédje a határokat a migránsoktól – az arrogáns kérést az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker határozottan visszautasította” – írták.

Az amerikai lap szerint az Európai Bíróság döntése “emlékeztetőül kell szolgáljon Magyarország számára”, hogy az emberi jogok és humanitárius eszme elfogadása nem opcionális. A publicisztikában az áll, hogy az európai országok a tolerancia és sokszínűség jegyében el kell osszák egymás közt a migránsokat, és ebben Magyarország is részt kell vegyen.

http://www.hidfo.ru/2017/09/magyarorszagra-eroszakolna-a-migransokat-a-new-york-times/Helyretette a New York Timest a kormányszóvivő

Válaszul a New York Times Magyarországot sértegető szerkesztőségi állásfoglalására, Kovács Zoltán kormányszóvivő saját blogján rendre utasította az amerikai lap szerkesztőségét.

A New York Times szerkesztősége a valóságtól elszakadva, a manhattani kényelemből kritizálja a migrációs válsággal küzdő európai országokat, elsősorban “limuzin-liberális” olvasóközönségét próbálja megszólítani a nemzetközi jogra és emberi jogokra hivatkozással – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő a NYT Magyarország kapcsán kiadott szerkesztőségi állásfoglalása kapcsán.

A kormányszóvivő blogján kifejti, hogy az amerikai lap szerkesztői láthatóan nem értik a migrációs válságot, hiszen a magyar határkerítés nem elmérgesíti a helyzetet, hanem éppen ellenkezőleg; a nyitott határok motiválják emberek millióit arra, hogy útnak induljanak Európába.

Kovács válaszában emellett leírja, hogy a NYT szerkesztői valószínűleg az Európai Unió működésével sincsenek tisztában, mert ellenkező esetben tudnák, hogy Magyarország uniós kötelezettségeit teljesíti azzal, hogy megvédi a schengeni övezet külső határát – a schengeni együttműködés zavartalan működése pedig az uniós közös piac létfeltétele.

A kormányszóvivő azonban azt a kérdést is helyretette, hogy a nemzetközi jog szerint van-e külföldi hivataloknak joga ahhoz, hogy migránsokat telepítsenek Magyarországra.

“Nincs olyan nemzetközi törvény, vagy európai egyezmény, ami felhatalmazást ad Brüsszelnek arra, hogy bevándorlással kapcsolatos döntéseket hozzon. Magyarország tudomásul veszi az Európai Bíróság elosztási kvótákkal kapcsolatos döntését, de mint azt Orbán Viktor miniszterelnök is mondta, elutasítjuk azt a brüsszeli politikát, ami a nemzetállamok akarata ellenére akar a tagállamokban bárkit letelepíteni. Kizárólag Magyarországnak van joga ahhoz, hogy eldöntse, ki élhet Magyarországon.”

A kormányszóvivő emellett kifejti, hogy az amerikai lap szerkesztői a valóságtól elszakadva szemlélik a migrációs válságot, amit így szemmel láthatóan nem értenek. A való világban azonban az emberek többsége elutasítja a betelepítési kvótát.

“Itt a való világban, a migrációs válság frontvonalán a magyar állampolgárok többsége a kormánytól – és nem Brüsszeltől – várja a bevándorlással kapcsolatos döntéseket (ugyanez igaz az európaiak többségére). Mivel a kormány felelős a magyar állampolgárok biztonságáért, nem fogunk bocsánatot kérni azért, hogy élünk saját jogainkkal és erősen tartjuk Európa határait.”

http://www.hidfo.ru/2017/09/helyretette-a-new-york-timest-a-kormanyszovivo/

Egy érdekes idézet Weöres Sándortól

"Négyféle vezetőember lehet egy ország élén: Prokrusztész, Napóleon, Samu bácsi és Szolón.

Prokrusztész egy elgondolás híve, melybe nemzetét belekényszeríteni akarja, ha törik, ha szakad.

Napóleon szenvedélyes játékos és akár nyer, akár veszít, mindenképpen tékozol.

Samu bácsi úgy ül az uralkodói teremben, mint egy fűszerboltban, dekákkal és garasokkal ravaszkodik.

Szolón az isteni ihletre figyel, minden tette az örök mértékből ered és országa virul."
(Weöres Sándor)

Legfrissebb bejegyzések
...

Felelős Szakembereket, nem felelőtlen szakbarbárokat,
Kíváló Szakembereket, nem söpredék pártkatonákat!
Magyar Nemzetért tevő Szakembereket, nem magyarság ellen tevő HAZUGSÁGGYÁR alkalmazottakat!

 

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba. Akkor az a nemzet aljas vagy műveletlen”

 

Gróf Széchenyi István

Előzmények uzenek.blogspot.com illetve nyomaban.blogspot.com
Legnépszerűbb bejegyzések
 1. Betegen és becsapva – lányok HPV oltás után - A dán TV bemutatta a gyógyszeripart leleplező filmet
 2. Milánóban machetével támadt a multikulturalizmus
 3. Szertefoszlik a NATO technikai fölénye
 4. Vlagyimir PUTYIN: „ELEGEM VAN!” “Oroszország legyőzi az ISIS t!”
 5. Íme a legkeményebb magyar futballedzői nyilatkozat - A játékosként keménységéről ismert Lendvai Miklós meccs utáni értékelésében rendesen kifakadt, de érthetően elkeseríti a hazai futballvalóság.
 6. A Saudi klán földi harcosai menekülnek Jemenből. Oroszország szövetségese kész kontrolalatt tartani Áde-öblöt. USA folyamatosan szorul hátra a globális poziciókból.
 7. A hírek összeállítása
 8. Isis - ok okozati összefüggések
 9. Anyák napja van ma…
 10. Az amerikaiak megszállják Európát
 11. Önellátás egyszerűen
 12. GYŐZELEM NAPI 9-órás kezdésig Oroszország különböző nagyvárosaiban (az időeltolódás miatt) már eddig lezajlott helyi ünnepségek üsszefoglalói láthatók.
 13. Homokszemek nagyítva
 14. Orvos, vagy a HATALOM pribékje?
 15. Az Egyesült Államok Kelet-Európából mérne atomcsapást Oroszországra
 16. Megtévesztés miatt özönlenek a bevándorlók
 17. A migrációs válság eltereli a figyelmet a háborús készülődésről
 18. Franciaország nem vállalja a felelősséget az amerikai hadsereg lépéseiért
 19. Német politikus: a NATO vezetői nem beszámíthatóak
 20. A szabadkőművesek megparancsolták az EU-nak: Ne korlátozzák az egyre nagyobb bevándorlást.
 21. A szíriai elnök megszólal! Fontos üzenet! (magyar felirat)
 22. Hol az aggresszor?
Feedek
Megosztás
Honnan
websas.hu

MapFree counters! Free counters! Free counters!

HonlaprendszerüNK
2010. december 17-e óta szerkeszthetetlenek: 2013. február 26-a óta szerkeszthetetlenek: 2015. január 22-e óta szerkeszthetlenek:

Feedjit Live Blog Stats

Free counters!

 

Szent Mihály arkangyal, védelmezz minket a küzdelemben; a Sátán gonosz kísértései ellen légy oltalmunk! Esedezve kérjük: “Parancsoljon neki az Isten!” Te pedig, mennyei seregek vezére, a Sátánt és a többi gonosz szellemet, akik a lelkek vesztére körüljárnak a világban, Isten erejével taszítsd vissza a kárhozat helyére! Ámen.

Locations of Site Visitors