Egy NATO-tagállam orosz hitelből vesz orosz rakétarendszert

A Rosztech orosz állami cég vezetőjének közlése szerint 2020 márciusában megkezdődik az Sz-400 rakétakomplexumok átadása Törökországnak, és a teljes árnak mindössze 45%-át kell fizesse a török kormány.

Törökország négy Sz-400 rakétakomplexumot vásárolt, a mintegy 2 milliárd eurónyi vételárnak 55%-át orosz hitelből fedezik – derült ki a Rosztech elnöke által adott interjúból. Szergej Csemezov a Kommerszant napilapnak nyilatkozva megerősítette, hogy Ankara összesen négy Sz-400 rendszert vásárolt, és ezek 2020 tavaszán kerülnek átadásra.

Csemezov elmondása szerint az orosz és török pénzügyminisztériumok már sikeres tárgyalásokat folytattak az orosz hitel feltételeiről, és megállapodásra jutottak.

“Törökország a teljes ár 45%-át kell fizesse, 55%-ot orosz hitelből fedeznek. A kiszállításokat 2020 márciusában kezdjük.”

A török államfő Recep Tayyip Erdogan korábban azt mondta, az Sz-400 megvételéhez szükséges dokumentumokat már aláírták, és Törökország mindent megtesz annak érdekében, hogy az átadásra minél hamarabb sor kerüljön.

http://www.hidfo.ru/2017/12/egy-nato-tagallam-orosz-hitelbol-vesz-orosz-raketarendszert/

Pénteken Törökország és Oroszország vezetői aláírták az orosz Sz-400 rakétakomplexum megvásárlásához szükséges hitelszerződést.

A TRT hírcsatorna szerint nemsokára mindkét fél hivatalos közleményt is kiad ezzel kapcsolatban. Nemrég a Hürriyet török napilap írta meg, hogy a megvásárolt orosz Sz-400-as rakétakomplexumokért Törökország nem fizeti ki a teljes összeget, ehelyett az ár felét Oroszországtól felvett hitelből fedezik.

Erdogan szeptember 12-én jelentette be, hogy aláírták az Sz-400 vételi szerződését, és kifizették az első részletet a rakétakomplexumokért. A Rosztek vezetője, Szergej Csemezov november 2-i közlése szerint ez egy több mint 2 milliárd dollár értékű üzlet. Ismail Demir török védelmi államtitkár szerint az első rakétarendszereket már a következő két év folyamán megkaphatják.

A NATO-tagállam az orosz rakétakomplexum megvételéhez szükséges teljes összeg 55%-át fedezi orosz hitelből.


A török kormány azt követően döntött az Sz-400 megvásárlása mellett, hogy a szövetséges erők által használt rakétakomplexum, a “Patriot” éles helyzetben használhatatlannak bizonyult. A Törökország és Szíria határán történt incidens során a NATO rakétakomplexumai felett ismeretlen hackerek vették át az irányítást.

Később egy fejlettnyugati sajtóorgánum számolt be arról, hogy a Patriot Szaúd-Arábiában is használhatatlannak bizonyult, és nem tudta elhárítani a húszi lázadók által kilőtt rakétákat, melyek így becsapódtak a rijádi nemzetközi repülőtér mellett.


http://www.hidfo.ru/2017/12/lazadas-eve-torokorszag-alairta-az-orosz-hitelszerzodest/