Görögországban a szokásos gazdasági válság kirobbanására készülnek, miután egyértelművé vált, hogy Németország elhúzódó politikai instabilitásba süllyed.

Görögország előzetes gazdasági intézkedéseket hoz arra az esetre, ha Németországban vagy Olaszországban tovább mélyülne a politikai válság – mondta Dimitris Papadimitriou görög gazdasági miniszter a CNBC-nek nyilatkozva.

“Nem tudjuk, mi történik Olaszországban, és egyelőre nem látjuk, mi fog történni Németországban, tehát továbbra is számos kérdés marad megválaszolatlan” – mondta. A gazdasági fejlesztésért felelős miniszter szerint Görögország megelőző jellegű intézkedéseket hoz és felkészül arra a helyzetre, ha esetleg valami olyan készül az Európai Unióban, ami idegességet okoz a befektetők közt.

“Annyit mondhatok, hogy folytatunk bizonyos előkészületeket arra az esetre, ha valami történik, nem feltétlen Görögországban – tudja, egy instabil Európai Unió részei vagyunk” – mondta. Papadimitriou szerint az ember “nem csak arra kell felkészüljön, ami a saját házában történik, de arra is, ami a szomszéd házában.”

Olaszország tavasszal tart parlamenti választásokat, ami egy újabb kockázati tényező a 2018-as évre nézve. Olaszországban – akárcsak az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban – a választók elfordultak a fővonalú politikától, így felmerül annak lehetősége, hogy az új olasz kormány szembefordul a Brüsszel által megszabott szigorú fiskális politikával.

Németország szintén kockázati tényező a görögöknek, hiszen a görög adósság kezelése elsősorban Berlin döntésein múlik. Bár a német parlamenti választásokat már több mint két hónapja tartották, egyelőre nem tudni, megalakul-e egy új kormánykoalíció, és ha igen, ez milyen feltételek mentén történik. A német politikai válság kimenetele pedig nagyban befolyásolja, hogy lesz újrastrukturálva a görög államadósság.

Papadimitriou szerint Görögország számára az lenne kedvező, ha Angela Merkel koalíciót kötne Martin Schulz pártjával, de egyelőre nem látható egyértelműen, hogy van-e erre esély, illetve hogy ennek pontosan milyen következményei lesznek.

http://www.hidfo.ru/2017/12/gorog-drama-tobb-orszagot-magaval-huzhat-a-nemet-politikai-valsag/