Kifejezetten magyar sajtótermékeknek szánt pályázat jelent meg az amerikai külügyminisztérium honlapján – derült ki az Index.hu beszámolójából. Az Egyesült Államok már nem is próbálja leplezni, hogy kormányellenes véleményformálást támogat Magyarországon.

A liberális lap azt írja, mentoraik még több “független-objektív” médiafelületet akarnak működtetni Magyarországon, emellett elvárják, hogy az általuk támogatott lap külpolitikai véleményformálást folytasson.

“November 7-én egy kifejezetten magyar sajtótermékeknek szánt pályázat jelent meg az amerikai külügyminisztérium honlapján. A felhívás célja, hogy olyan Budapesten kívüli sajtótermékeket (lap, rádió, honlap) találjon, amik az objektív tájékoztatást hangsúlyozzák, hazai és nemzetközi témákban is. A külügyminisztérium maximum 700 000 dollárt, vagyis nagyjából 190 millió forintot adna az egy darab nyertesnek” – írták.

Az eredetileg a 444.hu által közölt információ szerint ráadásul nem feltétlen újabb sajtóorgánumot akarnak támogatni, hanem piaci alapon működésképtelen atlantista propagandalapok megmentéséről is szó lehet. “A cél az, hogy segítsék ennek a lapnak, rádiónak vagy honlapnak a fenntarthatóságát” – áll a közleményben.

A 444.hu szerint a pályázatnak köze van David Kostelancik amerikai ügyvivő beszédéhez. Az amerikai ügyvivő még októberben tartott egy beszédet, melyből kiderült, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége rendszeres kapcsolatot tart fenn kormányellenes újságírókkal.

Mint kiderült, az amerikai diplomácia nem elégszik meg azzal, hogy véleményezze a magyar belügyeket, de ezúttal egy több száz milliós támogatással nyíltan felvállalja, hogy anyagi támogatással beavatkozna a magyar médiapiaci egyensúlyba.


http://www.hidfo.ru/2017/11/az-amerikai-kulugyminiszterium-kormanyellenes-mediat-tamogatna-magyarorszagon/Az USA külföldi-ügynök sajtót akar működtetni Magyarországon

Az Egyesült Államok kétszáz millió forint támogatást adna egy Magyarországon tevékenykedő sajtóorgánum működtetésére, de eközben belföldön ugyanezt a gyakorlatot “külföldi ügynöki” tevékenységként határozza meg.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium kérésére a Russia Today kiadója külföldi ügynökként kellett regisztráljon, amiért egy idegen ország pénzén működik az Egyesült Államokban. Az amerikai hatóságok emellett azzal is vádolták a Russia Todayt, hogy mivel külföldi forrásból működik az Egyesült Államokban, beavatkozik az amerikai belpolitikába.

Az a tény, hogy ezt a tevékenységet az amerikaiak külföldi ügynöki munkának tartják, amiatt lényeges, mert az Egyesült Államok ugyanezt a gyakorlatot akarja folytatni Magyarországon.

Az amerikai külügyminisztérium weboldalán november 9-én jelent meg egy pályázati felhívás, mely szerint több száz millió forintnak megfelelő támogatást adnának olyan magyarországi sajtóorgánumnak, melyet ők arra alkalmasnak tartanak. A kritériumok közt szerepel, hogy az adott sajtóorgánum nem függhet a magyar kormánytól, és külpolitikai véleményformálást kell folytasson.

Az amerikai támogatástól függő, úgynevezett “független” újságírók a Department of State szerint hozzájárulnának a sajtószabadság javításához Magyarországon.

Ugyanakkor, nem a kétszázmilliós támogatásból fizetett médiaalkalmazottak lesznek az elsők, akiket az amerikai nagykövetség külföldi ügynökként működtet Magyarországon. Korábban a 444.hu-n megjelent egy beszámoló, mely szerint az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője nyíltan elismerte, hogy kapcsolatban áll ellenzéki újságírókkal.

“Azok az újságírók, akik ezeknél a médiumoknál dolgoznak vagy dolgoztak, úgy tájékoztattak minket, hogy […]” – mondta Kostelancik, utalva ezzel arra, hogy ellenzéki újságírók “tájékoztatták” az amerikai nagykövetséget bizonyos dolgokról, tehát jelentéseket tettek az amerikai nagykövetségnek.

A Russia Today külföldi ügynökként regisztrálása az Egyesült Államokban abból a szempontból lényeges, mert ezáltal láthatóvá válik, hogy az amerikaiak külföldi ügynökként tekintenek a külföldről finanszírozott médiafelületekre. Ismerve ezt a szemléletet, aligha lehet kételkedni azzal kapcsolatban, hogy az amerikai hatóságok miként tekintenek az általuk külföldről fizetett újságírókra: ügynökként.

Hacsak nem akarja az Egyesült Államok nyíltan elismerni, hogy Magyarországra nem egyenlő félként tekint, nem róhatja fel Magyarországnak, ha ezeket a külföldi ügynököket – és az amerikai nagykövetséget különféle dolgokról “tájékoztató” újságírókat – a magyar törvények ráköteleznék a regisztrációra.


http://www.hidfo.ru/2017/11/az-usa-kulfoldi-ugynok-sajtot-akar-mukodtetni-magyarorszagon/