Katalónia parlamentje pénteki ülésén megszavazta a független Katalán Köztársaság kikiáltását célzó javaslatot – az indítványt titkos szavazással fogadták el, 70 képviselő szavazott igennel, míg 10-en ellene voksoltak.

A szavazás előtt a Ciudadanos nevű liberális párt és a Katalán Szocialista Párt képviselői elhagyták az üléstermet.

A dokumentum tartalma nagyrészt megegyezik a függetlenségpárti katalán képviselők által október 10-én aláírt közös nyilatkozattal, melynek végrehajtását akkor a katalán elnök átmenetileg felfüggesztette, lehetőséget hagyva a tárgyalásos rendezésnek a spanyol hatóságokkal.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a függetlenség kinyilvánítása után egyértelművé tette: az Európai Unióban semmi nem változik, Brüsszel továbbra is Spanyolországot tartja egyetlen legitim tárgyalópartnerének.

Az amerikai külügyminisztérium szintén kiadott egy állásfoglalást, melyben hangsúlyozta: az amerikai kormány szerint Katalónia Spanyolország szerves része, és az Egyesült Államok Spanyolország területi egységének megtartását támogatja.

Korábban az Európai Bizottság szintén egy hivatalos közleményben tette egyértelművé, hogy a születőben lévő köztársasággal szemben a spanyol királyság területi egységének megtartását támogatja.

http://www.hidfo.ru/2017/10/kikialtottak-a-fuggetlen-katalan-koztarsasagot/