Az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága kedden megszavazta az NSA tömeges megfigyelési programjának újraindítását.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) felhatalmazást kaphat arra, hogy újraindítsa a korábban kritikák célkeresztjébe került – és állítólag leállított – tömeges megfigyelési programot, mert a szenátus hírszerzési bizottsága 12:3 arányban elfogadta az ezt lehetővé tévő javaslatot.

A bizottság szavazása kedden zárt ülés keretén belül zajlott, ahol a törvényhozók elfogadták a Mark Warner szenátor által javasolt módosítást. Ezek alapján a hírszerző szervek belföldön tovább folytathatják a korábban nagy botrányt kavaró tömeges megfigyelést, ill. a Szövetségi Nyomozóhivatal (FBI) a külföldi hírszerzési bírósághoz fordulhat, ha olyan információk birtokába jut, melyek alapján meg akar figyelni egy amerikai állampolgárt.

A törvény jelenlegi változata, mely felhatalmazza az amerikai hírszerző szerveket az Egyesült Államok területén kívül nem-amerikai állampolgárok online tevékenységének megfigyelésére, idén év végén jár le, ezt a törvényt újítják meg és módosítják.

A szenátus máig megosztott ebben a kérdésben. A Képviselőházban az utóbbi hetek során is elhangzottak javaslatok a megfigyelés korlátozására; a Ház Igazságügyi Bizottságának javaslata szerint az FBI csak bizonyos esetekben és csak bírói engedéllyel tekinthetne be nyomozás során lefoglalt adatállományba.

Az American Civil Liberties Union non-profit szervezet szintén kritizálta a tervezett módosítást, hangsúlyozva, hogy az kiszolgáltatottá teszi az amerikaiakat – különösen az újságírókat, a kormány kritikusait és aktivistákat – a korlátlan megfigyelésnek.

http://www.hidfo.ru/2017/10/mindent-lato-sam-az-usa-ujrainditja-a-tomeges-megfigyelest/