Az Egyesült Államok külügyminisztériumának európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, Hoyt Brian Yee Szerbiában tett hivatalos látogatása során azt mondta; azoknak az országoknak, melyek csatlakozni akarnak az EU-hoz, követniük kell Brüsszel politikáját. Az amerikai közleményre a szerb védelmi miniszter is reagált.

“Az Egyesült Államok külügyminisztériumának európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, Hoyt Brian Yee által tett közlemény a legmagasabb szintű nyilvános nyomásgyakorlás országunkon, aminek joga van autonóm döntéseket hozni. Nem tudom, Aleksandar Vucic elnök hogyan fog reagálni és válaszolni, de biztos vagyok abban, hogy meg tud majd birkózni a nyomásgyakorlással, ahogy eddig is tette” – mondta Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter, a Tanjug hírügynökség szerint. A történtekről a Washington Post is beszámolt.

A szerb védelmi miniszter azzal vádolja az amerikai diplomatát, hogy tiszteletlenséget tanusított Szerbia iránt. A miniszter hangsúlyozta; Szerbia saját maga hoz döntéseket az ország jövőjéről, és nincs tekintettel arra, hogy mások milyen döntést hoznának helyettük.

Hétfőn Bryan Hoyt Yee azt mondta, hogy azoknak az országoknak, melyek csatlakozni akarnak az Európai Unióhoz, demonstrálniuk kell eltökéltségüket, ahelyett, hogy kettős játszmát játszanak. A Washington Post hozzátette; a diplomata egyértelműen közölte a szerb vezetőkkel, hogy Szerbiának választania kell a két nagyhatalom, a Nyugat és Oroszország közt, ha az Európai Unióhoz akar csatlakozni.

Szerb tisztviselők az utóbbi évek során rendszeresen hangoztatták: annak ellenére, hogy csatlakoznának az Európai Unióhoz, nem kívánják megszakítani kiváló kapcsolataikat Oroszországgal. Elmondásuk szerint, az Európai Unió és Oroszország közt nem kell választani, hiszen egymás természetes szövetségesei.

Szerbia ennek megfelelően az EU oroszellenes szankcióihoz sem csatlakozott, és katonai téren megpróbál egyensúlyi állapotot fenntartani a NATO-val és Oroszországgal folytatott együttműködés közt. 2013-ban a szerb parlament megfigyelői státuszt szerzet a Kollegtív Biztonsági Szerződés Szervezetében, amely egy Belorusszia, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Oroszország által alkotott katonai szövetség.

http://www.hidfo.ru/2017/10/elitelte-az-amerikai-nyomasgyakorlast-a-szerb-vedelmi-miniszter/