Veneto kormányzója, Luca Zaia történelmi eseménynek nevezte a véleménynyilvánító népszavazást, aminek komoly következményei lehetnek, mert az olasz régióban a választók 98%-a az autonómiát támogatta szavazatával.

Olaszország Veneto régiójának lakossága 98%-os szavazati aránnyal támogatta az autonómia megszerzését vasárnap egy nem ügydöntő népszavazás során. A választási bizottság adatai szerint a részvételi arány meghaladta az 57%-ot, és a szavazatok többségét már feldolgozták.

Veneto kormányzója, Luca Zaia szerint

“ez egy történelmi esemény, aminek komoly következményei lesznek. Több mint kétmillió lakos szavazott az autonómiára. Ez Veneto új történelmének kezdete.”

A választási bizottság már hivatalosan is közölte; a részvételi arány elég magas ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen.

Veneto és a szomszédos Lombardia egyaránt – nem ügydöntő – népszavazást tartott az autonómia megszerzéséről, ami a modernkori Olaszország esetében példátlan esemény. Mindkét tartományban az Északi Liga párt volt a népszavazási kezdeményezés egyik elsődleges támogatója.

http://www.hidfo.ru/2017/10/megszavazta-az-autonomiat-olaszorszag-tartomanya/