Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker szerint az Európai Unió a jelenleginél megfelelőbb retorikát kell találjon az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokban, mert Moszkva nélkül nem garantálható Európa biztonsága.

Az Európai Unió fontolóra kell vegye az Oroszországgal ápolt kapcsolatok javítását, mert a következő néhány évszázadban Európa biztonsága nem lesz garantálható Oroszország nélkül – mondta kedden Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

“El kell gondolkoznunk azon, hogyan érhetünk el jobb kapcsolatokat Oroszországgal. Oroszországon és rajtunk egyaránt múlik. Európa biztonságát a következő évszázadok során nem lehet garantálni Oroszország nélkül” – mondta Juncker az uniós nagykövetek konferenciáján.

A Bizottság elnöke hozzátette, hogy az EU a jelenleginél helyénvalóbb retorikát kell találjon Moszkva vonatkozásában, de anélkül, hogy elutasítaná az európai értékeket és alapelveket.

“Európa 5,5 millió négyzetkilométer, Oroszország pedig 17,5 millió négyzetkilométer. Van kérdés?” – mondta.

Juncker beszédében kifejtette, hogy az európai GDP a globális termelés 24-25%-át teszi ki, de ez az arány tíz éven belül 20 százalékra csökken. Az európai lakosság az évszázad kezdetén még a világ összlakosságának 10%-át jelentette, de az évszázad végére ez alig néhány százalékra csökken.

A nagykövetek éves konferenciája, melyen 140 uniós delegáció vezetői és az EU vezető tisztviselői gyűlnek össze, hétfőn vette kezdetét, és péntekig tart.

2014-ben az Európai Unió és Oroszország közti viszony az ukrán válság miatt jutott mélypontra. Juncker azonban több évszázados távlatokról beszélt az EU és Oroszország közti biztonsági együttműködés kapcsán.

http://www.hidfo.ru/2017/08/juncker-oroszorszaggal-egyutt-kell-garantalni-europa-biztonsagat/Merkel:
Európa biztonsága csak Oroszországgal együttműködve garantálható

Angela Merkel német kancellár szerint Európa biztonsága csak Oroszország részvételével garantálható, ezért javítani kell a Moszkvával folytatott párbeszéden.

A biztonságos Európa csak Oroszország részvételével elérhető cél, emiatt tovább kell folytatni a NATO és Oroszország közti párbeszédet – mondta Angela Merkel német kancellár egy szombaton nyilvánosságra hozott videoüzenetben. A kancellár szerint ő mindig is támogatta a NATO és Oroszország közti párbeszédet, “annak ellenére, hogy Ukrajna kapcsán nézeteltérések merültek fel”.

“Európa biztonságának kereteit csak Oroszország segítségével formálhatjuk” – mondta, hozzátéve, hogy az Európai Unió állandó párbeszédet kellene folytasson Moszkvával az európai biztonsági és védelmi politika kapcsán.

Merkel ugyanakkor ragaszkodott ahhoz, hogy Európa Oroszországhoz közeledéséhez előbb szükség van arra, hogy teljesüljenek a minszki egyezmény feltételei.

“Ha ez sikerül, van egy kiindulópontunk az intenzív egyeztetések számára” – mondta.

A minszki egyezmény egy Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna által egyaránt elfogadott intézkedéscsomag, melynek célja, hogy elérje a konfliktus rendezését a kijevi hatóságok és az Ukrajna délkeleti részéről leszakadó független köztársaságok közt.

http://www.hidfo.ru/2017/09/merkel-europa-biztonsaga-csak-oroszorszaggal-egyutt-garantalhato/