Törökország nem fogadja el az Európai Unió által a Krím elcsatolása miatt hozott oroszellenes szankciókat, ehelyett a konfliktus párbeszéddel és politikai eszközökkel való megoldására törekszik – mondta Mevlüt Cavosoglu török külügyminiszter.

“Törökország a múltban sokat szenvedett szankcióktól. A szomszédaink és partnereink ellen hozott szankciók jelentős károkat okoztak a gazdaságnak. Emiatt amikor szankciókról hallunk, próbálunk nem elhamarkodottan dönteni. Megvizsgáljuk, lehetséges-e más eszközökkel megoldani a problémákat”mondta Cavosoglu egy augusztus 11-i interjú során.

A külügyminiszter elmondása szerint ugyanemiatt az Oroszország elleni szankciókat sem támogatják, ehelyett a párbeszédre törekvést és a politikai megoldást tartanák elfogadhatónak.

Az Európai Unió azt követően hozott szankciókat Oroszország ellen, hogy a Krím-félsziget egy népszavazással döntött az Ukrajnától elszakadásról. A népszavazás eredményeként stratégiai jelentőségű terület szakadt le a potenciális NATO-tagállamról, emiatt a nyugati országok nem fogadták el a szavazás eredményét.

 

Az Európai Unió legutóbb 2018 januárjáig hosszabbította meg a szankciókat.

Cavosoglu elmondása szerint az Egyesült Államok és Oroszország kölcsönösen szankcionálja egymást, Európa pedig két tűz közé szorult, és utóbb az amerikai szankciók már Európát is hátrányosan érintik.

A külügyminiszter elmondása szerint Oroszország és Törökország egyaránt most vizsgálja, milyen hatást gyakorolnak a szankciók az európai gázprojektekre, mert az újabb amerikai intézkedéscsomag nem csak az Északi Áramlatot, de a Török Áramlatot is érintené.

http://www.hidfo.ru/2017/08/torokorszag-nem-fogadja-el-az-oroszorszag-elleni-szankciokat/