Venezuela elnöke országos kiterjedésű hadgyakorlatot rendelt el, miután Donald Trump azzal fenyegetőzött, hogy katonai beavatkozást kezd Venezuelában.

Nicolas Maduro egy Caracasban kezdődő tömegdemonstráción felszólalva jelentette be, hogy a következő hét folyamán országos kiterjedésű hadgyakorlatok kezdődnek, melyek célja a teljes honvédelem készenlétbe állítása az országra leselkedő fenyegetés miatt. Az USA-ellenes tömegtüntetés annak hatására vette kezdetét, hogy Donald Trump nyíltan beszélt Venezuela esetében az amerikai katonai beavatkozás lehetőségéről.

Pénteken Trump azt mondta, Nicolas Maduro egy diktátor, és “lehetséges, hogy a venezuelai válság esetében a katonai opciót kell választani.”

Az amerikai elnök kijelentésére válaszként azonnal tömegdemonstrációk kezdődtek a fővárosban. Nicolas Maduro az egyik ilyen rendezvényen felszólalva kijelentette, augusztus 26-27-re országos hadgyakorlatokat rendelt el, melyek célja, hogy az ország fegyveres erői azonnal reagálni tudjanak egy esetleges “imperialista” invázióra.

Hétfőn Mike Pence amerikai alelnök megerősítette, hogy az Egyesült Államok “nem fogja ölbe tett kézzel nézni”, amint Venezuela “diktatúrába süllyed, és az egész régió biztonságát fenyegeti”. Az alelnök elmondása szerint az Egyesült Államok előbb újabb szankciókkal próbál eredményt elérni, ezt követően valóban lehetséges opcióvá válik a katonai beavatkozás.

http://www.hidfo.ru/2017/08/orszagos-hadgyakorlatot-rendeltek-el-az-amerikai-elnok-fenyegetese-miatt/