A Sea Eye néven működő német NGO biztonsági okok miatt felhagyott a Földközi-tengeren folytatott migránsmentő akcióival, miután a líbiai haditengerészet elrendelte, hogy minden külföldi hajó hagyja el a partvidéket.

A szervezet vasárnap egy közleményt adott ki, mely szerint felhagytak a líbiai partok mentén folytatott “mentőakciókkal”.

“Nehéz szívvel, de úgy döntöttünk, átmenetileg felfüggesztjük a Földközi-tengeren folytatott mentőakciókat. Ennek oka, hogy a Földközi-tenger nyugati régiójában megváltozott biztonsági helyzet, miután a líbiai kormány egyoldalúan és határozatlan időre meghirdette felségvizeinek kiterjesztését, egyúttal megfenyegette a térségben működő NGO-kat” – áll a szervezet alapítója, Michael Buschheuer által tett közleményben.

“Ilyen körülmények közt a mentőakciók folytatása nem lehetséges. Felelőtlenség lenne a velünk együttműködő önkéntesekre nézve” – mondta, hozzátéve, hogy a szervezet jelenleg vizsgálja az előállt új biztonsági helyzetet, és ennek függvényében dönt majd az esetleges jövőbéli “mentőakciókról”.

Augusztusban az olasz kormány közös haditengerészeti művelet megkezdéséről állapodott meg a líbiai kormánnyal, melynek célja annak megakadályozása, hogy a migránsokat szállító hajók elhagyják Líbia határait. 2017-ben a civil szervezetek 95000 illegális bevándorlót hordtak partra Európában.

http://www.hidfo.ru/2017/08/felhagyott-a-migransok-megmentesevel-egy-nemet-ngo/