A német kormány nem támogatja az Egyesült Államok azon törekvését, hogy katonai úton oldja meg a “koreai válságot”. Ehelyett diplomáciai és politikai megoldást akarnak.

Steffan Seibert kormányszóvivő egy sajtótájékoztató során azt mondta, egy Észak-Korea elleni katonai beavatkozásnak “borzalmas következményei lennének”, emiatt kizárólag a diplomáciai és politikai megoldás elfogadható.

Pénteken a német kancellár szintén nyilvánosan kijelentette; a “koreai válság” nem megoldható katonai eszközökkel. Merkel az amerikai elnök kijelentéseire hivatkozva azt mondta; a fenyegetések, éles szavak használata csak tovább mérgesíti a helyzetet.

 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa augusztusban újabb szankciókat fogadott el Észak-Korea ellen, miután az ázsiai ország tovább folytatta a ballisztikus-rakéta teszteket.
Az Észak-Koreával kapcsolatos feszültség az utóbbi hetek során tovább mélyült, amikor Donald Trump amerikai elnök katonai beavatkozással és eddig még soha nem látott pusztítással fenyegetőzött, a koreai rezsim pedig kilátásba helyezett egy a térségben működő amerikai katonai létesítmény elleni rakétatámadást.

Pénteken Trump ismételten kijelentette, hogy az Egyesült Államok készen áll a katonai beavatkozásra, amennyiben az észak-koreai vezető “meggondolatlanul” cselekszik. Később azonban telefonbeszélgetést folytatott Emmanuel Macron francia elnökkel (aki nem támogatja a katonai beavatkozást), ennek hatására a Fehér Ház legújabb közleménye már úgy fogalmazott, hogy a szövetségesekkel együttműködve ki fogják kényszeríteni a szankciókat és az atomprogram leállítását.

 

http://www.hidfo.ru/2017/08/a-nemet-kormany-nem-tamogatja-a-katonai-beavatkozast-eszak-koreaban/

 

 

Atomháború veszélye miatt nem tanácsos a Koreai-félszigeten tartózkodni

A brit királyi haditengerészet volt főparancsnoka figyelmeztette a Koreai-félszigeten élő briteket, hogy hagyják el az országot, mert fennáll az atomháború veszélye.

Lord Alan West tengernagy, a brit királyi haditengerészet volt főparancsnoka azt mondta, fennáll az Egyesült Államok és Észak-Korea közti atomháború veszélye, emiatt a brit kormánynak figyelmeztetnie kell a Koreai-félszigeten élő brit állampolgárokat, hogy hagyják el a térséget.

A brit tisztviselő a BBC Radio 4-nek adott interjú során arról beszélt, hogy a jelenlegi események a korábbinál is aggasztóbbak, a mai helyzetben tényleg előfordulhat, hogy “valami olyan történik, amit senki nem akar”.

“Az eredmények katasztrofálisan lennének. Százezrek, milliók halnának meg, és igen, minket is bevonnának ebbe a konfliktusba.”

A haditengerészet volt főparancsnoka szerint ez a figyelmeztetés egyúttal felhívás a nemzetközi közösséghez is, annak érdekében, hogy még az utolsó pillanatban megakadályozzák az atomháborút.

Nemrég az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump azt mondta, az amerikai atomtöltetek “be vannak töltve és Észak-Koreára néznek”, miután az észak-koreai vezető atomtámadással fenyegette az Egyesült Államokat.

A haditengerészet volt főparancsnoka szerint ez a háborús retorika a legfeszültebb helyzet az 1954-es koreai háború óta.

“Ha elkezdünk tanácsokat adni az állampolgároknak, az emberek talán végre elkezdenek ide figyelni, talán még Kína is azt mondja, most tényleg komoly a helyzet” – tette hozzá.

Az Észak-Korea körüli konfliktus az utóbbi hónapok során vált a korábbinál is feszültebbé, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsa ballisztikus rakéta tesztek miatt újabb szankciókat hirdetett Észak-Korea ellen, az Egyesült Államok elnöke pedig nyíltan katonai beavatkozással, “eddig soha nem látott pusztítással” fenyegette a koreai vezetőt.

 

http://www.hidfo.ru/2017/08/atomhaboru-veszelye-miatt-nem-tanacsos-a-koreai-felszigeten-tartozkodni/