A német külügyminisztérium köszönetet mondott az észak-atlanti szövetségnek, amiért gondoskodott arról, hogy német tisztviselők újra ellátogathassanak egy törökországi katonai létesítménybe.

Törökország kedden engedélyezte, hogy német tisztviselők ellátogassanak a Konya tartományban működő NATO-bázisra. A látogatást több mint egy hónapos “elhalasztás” után szeptember 8-ra tűzték ki. A német külügyminisztérium szóvivője a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta;

“Egyértelművé tettük a NATO és Törökország számára, hogy a létesítmény látogatásának joga nagyon fontos számunkra. Hálásak vagyunk a NATO-nak, amiért megszervezte a látogatást.”

Július közepén Törökország megtiltotta, hogy a Bundestag védelmi bizottságának tagjai ellátogassanak a Konya területén működő NATO-bázisba, ahol német katonák állomásoznak. Steffen Seibert kormányszóvivő később azt mondta, a látogatást “nem lemondták, csak elhalasztották”.

Július végén Wolfgang Hellmich, a parlament védelmi bizottságának elnöke a Die Welt német lapnak nyilatkozva arról beszélt, hogy amennyiben ezt a problémát Németország nem tudja rendezni, a NATO elé viszik az ügyet.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár maga is felajánlotta, hogy megszervezi a látogatást. Így szövetségi közvetítéssel (nyomásgyakorlással) végül sikerült elérni, hogy egyik NATO-tagállam beengedje a másik NATO-tagállam tisztviselőit egy a területén működő NATO-létesítménybe.

http://www.hidfo.ru/2017/08/a-nato-raparancsolt-torokorszagra-hogy-engedje-be-a-nemeteket/