A S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő intézet hétfőn kiadott egy közleményt, mely szerint az Egyesült Államok Oroszország elleni szankciói miatt emelkedhet a cseppfolyósított-földgáz felhasználás, és emelkedni fognak a gázárak.

Az Egyesült Államok újabb, Oroszország ellen hozott szankciói bizonytalansághoz vezethetnek az európai gázpiacon – áll a S&P Global Ratings által hétfőn kiadott közleményben. A hitelminősítő intézet értékelése szerint, amennyiben az amerikai szankciók az új gázvezeték-projektek meghiúsulásához vezetnek, zavar keletkezhet az orosz gázimportban, emiatt hamar kiürülhetnek az európai gáztározók és sokszorosára emelkedhet a cseppfolyósított-földgáz felhasználás, ennek okán pedig drasztikusan emelkedni fog a gáz ára.

Donald Trump amerikai elnök a múlt hét folyamán írta alá az új szankciókkal kapcsolatos törvényt, ami elsősorban az orosz gazdaságot, védelmi- és energiaszektort célozza. A szankciók érvényesek minden olyan európai vállalatra is, amely részt vesz orosz gázvezeték-projektek építésében. A törvény kiemelten foglalkozik az Északi Áramlat 2 projekttel, aminek megépítését az Egyesült Államok ellenzi.

Június 15-én Christian Kern osztrák kancellár és a német külügyminiszter Sigmar Gabriel közösen kiadott nyilatkozatban elítélte az újabb szankciókat. Az osztrák és német vezető közös közleménye szerint az oroszellenes szankcióknak az a lényege, hogy ezáltal az USA rákényszerítse Európát az amerikai cseppfolyósított földgáz felvásárlására. A S&P Global Ratings értékelése most alátámasztja, hogy az Oroszország elleni újabb szankciók a cseppfolyósított földgáz számára teremtenek piaci igényt Európában.

http://www.hidfo.ru/2017/08/sp-az-amerikai-szankciok-miatt-emelkedhet-a-gaz-ara/