Az importvámmal sújtott országok miniszterei Szarajevóban tárgyaltak a közös ellenintézkedésekről.

Júliusban Horvátország több mint húszszorosára emelte a balkáni országokból importált mezőgazdasági termékek vámköltségeit, ami éles ellenállást váltott ki az érintet országok vezetői részéről. Az EU gazdasági nyomásgyakorlással próbálja csatlakozásra ösztönözni a Nyugat-Balkánt.

Négy nyugat-balkáni ország vezetői követelik, hogy Horvátország vonja vissza a nem-EU országokból importált zöldségekre és gyümölcsökre kivetett újabb vámköltségeket. Júliusban Horvátország több termékcsoport esetében 12 euróról 270 euróra emelte az importvámot, ezzel jelentős anyagi terhet róva a szomszédos országokra.

A megoldás kézenfekvő: a korlátozás csak a nem-EU országokat érinti – csatlakozzanak a Fenevadhoz, és nem lesznek vámköltségek.

A Bosznia-Hercegovina központtal működő Dnevni Avaz hírügynökség szerint azonban az érintett országok tiltakozásukat fejezték ki a vámköltségek több mint húszszorosára növelésével szemben. Mirko Sarovic, Bosnia-Herzegovina külkereskedelmi minisztere, Dragica Sekulic, Montenegró gazdasági minisztere, Ljupco Nikolovski macedón mezőgazdasági miniszter és Rasim Ljajic szerb kereskedelmi miniszter Szarajevóban találkoztak, ahol közös választ fogalmaztak meg az új mezőgazdasági importpolitikával szemben.

A hírügynökség szerint a miniszterek közös levelet írtak alá, melyben az Európai Bizottságtól követelik, hogy gyakoroljon nyomást Horvátországra és vonassa vissza az újabb korlátozásokat. A szarajevói találkozón résztvevő miniszterek emellett figyelmeztették Horvátországot, hogy közös gazdasági ellenintézkedéseket hoznak, amennyiben Zágráb nem oldja meg ezt a problémát a következő néhány hét folyamán.


http://www.hidfo.ru/2017/08/horvatorszag-importvammal-probalja-kikenyszeriteni-a-balkani-orszagok-eu-csatlakozasat/