Oroszország és az Európai Unió együtt kellene működjön a terrorizmus és radikalizáció elleni harc terén, ennek érdekében többek közt az információmegosztást kellene fokozni – mondta Níkosz Anasztasziádisz ciprusi államfő a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva.

A ciprusi vezető szerint a megfelelő mértékű információmegosztás segíthetne az Európai Unióba érkező külföldi harcosok nyomon követésében, emellett elősegítené a terrorszervezet tagjaként háborús cselekményekben résztvevő személyek bíróság elé állítását.

A radikalizáció továbbra is komoly kihívást jelent, és ezen a területen az EU és Oroszország együttműködhetne. A Szíriából és Irakból elmenekülő külföldi terrorista harcosok jelensége azonnali figyelmet igényel.” – mondta.

Anasztasziádisz szerint az együttműködés a terrorszervezetek finanszírozásának visszakövetését, anyagi hátterének megzavarását is lehetővé tenné.

Az utóbbi évek során számos terrortámadás történt az Európai Unió területén, ezek többségéért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta a felelősséget – gyakran olyan személyek követték el, akik előtte a Közel-Keletre utaztak és ott harccselekményekben vettek részt, magukba szívtak egyfajta radikális ideológiát.

Oroszország régóta az iszlamista terrortámadások célpontja, vezető politikusai számos alkalommal tettek javaslatot arra, hogy az európai országok egy kiterjedtebb nemzetközi együttműködés keretén belül vegyék fel a harcot a terrorfenyegetéssel. Az a fajta fanatikus ideológia, ami az Európai Uniónak az utóbbi évek során kezdett állandósuló gondot okozni, már régóta ismert az orosz terrorelhárítás számára. Ez a terrorszervezetek ellen vívott harc olyan értékes szakmai tudást halmozott fel, ami jelentősen megkönnyítené az európai terrorelhárítási szervek munkáját.

http://www.hidfo.ru/2017/05/allamfo-oroszorszag-es-az-eu-egyutt-kell-mukodjon-a-terrorelharitas-teren/