puty

Számos kép és találgatás olvasható arról, hogy Oroszország belépett a szíriai háborúba. Kezdetben az orosz politika erről csendben hallgatott, majd olyan hivatalos közlemények láttak napvilágot, hogy Putyin nem küld hadsereget, csak különféle páncélos járművekkel és műholdas rendszerrel erősíti meg a Szíriai Arab Hadsereg fellépését a terrorista erők ellen. Assad, a szíriai elnök a napokban adott egy olyan interjút, amelyre az egész világ felkapta a fejét:
„Európa az egyik szemével sajnáltatja a menekülteket, a másikkal meg azt mondja, hogy ezeknek fegyver volt a kezében. Nem beszél a terrorizmusról, amely elől menekülnek az emberek. Eközben a terroristákat támogatja a kezdetektől fogva. Amíg nem fejezi be ezt a hazug propagandát, addig egyre több menekülttel kell szembenéznie.” (Assad – Szíria)
Íme azok a tények, amelyek bizonyítják, hogy Oroszország hatalmas hadsereggel és az új fejlesztésekkel felülírja az eddigi játékszabályokat.
Latakiában található Szíria kikötője, ahol a Fekete-tenger partjairól induló számos orosz hadihajó jelent meg az elmúlt napokban. A műholdas felvételeken jól látható, hogy amíg az USA az Arab-félszigeten található Katarban építette fel légibázisát, addig Putyin merészet lépett: az orosz légibázist Szíriában hozza létre. Ez az amerikai politika számára egy kellemetlen változás, hiszen az általuk indított légitámadásokról soha nem tájékoztatták a szíriai kormányt, így nem csak a terroristák, hanem a Szíriai Arab Hadsereg is veszélyes konfliktusokba keveredett a nyugati erőkkel.

rt rt1 rt2

Orosz építkezések Latakiában
Az új légibázison egyre több SU-30M vadászgép látható. Az SU-30M fejlesztése 2000-ben kezdődött és a mai napig tart, melyben Oroszország és Kína is részt vesz. Nagy hatótávolságú harci eszköz és bármilyen időjárásban megállja a helyét. Többféle radart is fejlesztettek hozzá, már 1500 km-es távolságban képes a kommunikációra és 10 tonnányi bombát is képes a magasba emelni.

rt4

SU-30M vadászgépek Szíriában
A műholdas felvételeken látható az A-50U légtérellenőrző repülőgép, mely a szovjet A-50 modernizált változata. Fejlesztése 2008-ban kezdődött el. Analóg helyett digitális felderítő rendszerrel rendelkezik. 10 vadászgépet is képes irányítani egyszerre, valamint 50 célpont mozgását tartja nyilván.

rt5

A-50U felderítő repülőgép Szíriában
A számos páncélos jármű mellett olyan szárazföldi egységeket is látni, amelyek létezéséről eddig nem sokat tudott a világ. A következő képen látható harci eszközöket még nem sikerült azonosítani:

val

“Valamik”
Oroszország azon nagyvárosok védelmét erősíti meg, ahonnan számos menekült érkezik Európába.
Ahogy Vlagyimir Putyin fogalmazott: „A problémát az ISIS generálja. Európa és az USA rájöhetett volna már a menekültáradatból.”

szír szír1

A menekülthullám kezdete Szíriában: Damaszkusz, Homsz, Aleppó útvonal és az ISIS által elfoglalt területek
Az orosz stratégia része Latakia és környéke (Szíria tengerpartja), valamint a számos keresztény közösség otthona, Homsz és a főváros, Damaszkusz. Aleppó azért maradhatott ki a sorból, mert jelenleg a Szíriai Arab Hadsereg a város visszafoglalásáért harcol az ISIS ellen.
Ezekből a városokból a központi, gazdag és még ép területek lakói (akiket mi okostelefonokkal látunk), és az elvesztett harcból menekülő férfiak indulnak többségében útnak Európa felé. A családjaik már évek óta menekülttáborokban élnek, de egyre többen úgy gondolják, a tél elmúltával ők is elindulnak majd, ami egy eddig még soha nem látott menekülthullámot jelentene.
A védelem nem csak orosz hadsereget és orosz páncélos járműveket jelent. Az orosz haderő a felsorolt helyekre telepíti a 2012-től indított orosz projekt félelmetes eredményét: a PANTSIR-S1 légvédelmi rendszert, amely a 15 km-es magasságból érkező rakétákat és vadászgépeket is gyorsan megsemmisíti.

pan

A PANTSIR-S1 légvédelmi rendszer
Oroszország elnöke és az orosz állami és politikai vezetés tehát megelégelte azt, hogy Európa és az USA évek óta nem tesz semmit a valaha volt legnagyobb terrorista erő ellen. Kérdés, hogy ő képes lesz e rá, illetve nem vállalt e túl nagy kockázatot. A NATO erői máris megjelentek Ukrajnában, illetve Szaúd-Arábia, az USA szövetségese eddig még soha nem látott ütemben növelte olajtermelését, ami az olajárak esését eredményezi majd. Mindkettő nagy veszélyt jelenthet Oroszország számára.
(Forrás:24/7)