Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint nem bomlott meg a visegrádi országok egysége azáltal, hogy Lengyelország – ellenben a többi V4 országgal – megszavazta a menekültek elosztására vonatkozó uniós kvótarendszert. A külügyminiszter szerint a Visegrádi Csoport tagjai szuverén államok, melyek különböző adottságaik miatt esetenként eltérő döntéseket hozhatnak. A Visegrádi Csoport egységes fellépésének hiánya azonban azzal a veszéllyel fenyeget, hogy Lengyelország valamennyi térségi ország biztonságát veszélybe sodorhatja.

A mai nap folyamán kiderült, Lengyelország miért fogadta el az uniós kvótarendszert. Oroszország Kalinyingrád régiójának lengyel kulturális központja ma közleményben bejelentette, hogy a szíriai és afrikai “menekültek” ezreit a Kalinyingrád régió határán akarnák elhelyezni. Lengyelország ezzel arra készül, hogy Oroszországra hárítsa a migrációs nyomást, és igen magas a valószínűsége annak, hogy

a hétezer menekült határ menti elhelyezésével terroristákat akarnak bejuttatni a Kalinyingrád enklávéba.

A Baltikum térségében található orosz enklávé komoly gondokat okoz a NATO háborús készülődése szempontjából. A terület ugyanis Oroszország része, és Moszkva már a NATO keleti szárnyának “megerősítése” kezdetén bejelentette, hogy azzal arányos ellenlépéseket tesz, és Iszkander rakétakomplexumokat helyeznek el a Kalinyingrád régióban.

Mivel Kalinyingrád továbbra is az Oroszországi Föderáció területe, Moszkva olyan létszámú haderőt von össze a régióba, amennyit az amerikai haderő-összpontosítás miatt indokoltnak tart, és ebben semmi nem korlátozza. Az észak-atlanti katonai tömbnek emiatt számolnia kell azzal, hogy egy Oroszország elleni offenzíva esetén annektálja a Kalinyingrád régiót, vagy ott olyan helyzetet idézzen elő, ami a területet alkalmatlanná teszi a NATO csapásmérő erő semlegesítésére.

Lengyelország emiatt fogadta el a kvótarendszert, a Visegrádi Csoport összes országának döntései ellenére is. Mintegy hétezer, főként Szíriából és afrikai országokból érkező menekültet helyeznek a Kalinyingrád régió határai mentén. Ezek egy része potenciális terrorista, akik abból a célból érkeznek Lengyelországba, hogy a Kalinyingrád régióba beszivárogjanak, és ott az ukrán “forradalomhoz” hasonló felforgatást kezdjenek meg. Egy ilyen művelet indokolttá tenné, hogy az Oroszországi Föderáció a rend fenntartására további csapatokat küldjön Kalinyingrádba. A több orosz fegyveres pedig megfelelő

ürügyet szolgáltatna arra, hogy a NATO még nagyobb létszámú amerikai haderőt küldjön Kelet-Európába.

Az orosz határvédelmi szolgálat képviselője a Ria Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva elmondta; fokozottan aggódnak amiatt, hogy a hétezer migráns érkezése ellenére Lengyelország nem erősítette a határőrizetet a Kalinyingrád régióval közös határon. Mindez indokolttá teszi, hogy Oroszország gondoskodjon a határok szigorúbb őrizetéről; ezzel Lengyelország napok leforgása alatt újabb ürügyet kreált arra, hogy még több amerikai fegyveres érkezhessen Kelet-Európába.

Látható, hogy a Visegrádi Csoport együttműködése nem alapozható a tagállamok nemzeti liberalizmusára. A visegrádi országok közös álláspontot kell kialakítsanak, és együttes erővel kell fellépjenek a térségi politikában, a közös álláspont pedig valamennyi V4 ország számára kötelező érvényű kell legyen. Lengyelország magánutasságával nem csak saját sorsáról döntött, hanem a térség összes országa számára teremt újabb biztonsági kockázatot. Amennyiben nem akarjuk, hogy a Kalinyingrád régióban még 2018 előtt egy újabb “ukrán válság” kezdődjön, a V4 országok szankciók hozatalával rá kell kényszerítsék Lengyelországot, hogy a térségi országok érdekeit ne sodorja veszélybe ezzel a magánutas nemzeti liberalizmussal.

http://hidfo.ru/2015/09/lengyelorszag-a-kalinyingrad-regio-felforgatasara-keszul/